Seizoenskalender Zomer: inspiratie uit de moestuin

De heerlijke zomer is daar! De tijd van overvloed is aangebroken, je struikelt over de verse groenten, kruiden, het fruit en de eetbare bloemen….

…zelfs de artisjokken zijn er dit jaar vroeg bij. Alle kruiden groeien weelderig om en over elkaar heen en ’s avonds loop ik graag nog even onze kleine kruidentuin in om hun heerlijke geuren op te snuiven en te mijmeren over wat ik daar allemaal voor heerlijks mee ga bereiden.

Omdat velen van ons in de steden of een verstedelijkt gebied wonen en we gewend zijn om het hele jaar praktisch alle groenten en fruit in de supermarkt of bij de groenteman te kunnen kopen, weten veel mensen niet meer hoe ze volgens het seizoen kunnen eten. Daarom voor ieder die daar benieuwd naar is hieronder een overzicht van (wilde) kruiden, groenten, fruit en eetbare (wilde) bloemen die typisch bij de zomer horen hier in de Lage Landen. De lijst is zeker niet uitputtend, maar als basis heel prettig om mee te werken.

Als je vaker zonder vlees en vis wilt eten of helemaal vegetarisch wilt gaan leven, dan raad ik je aan gerechten te bedenken vanuit een of twee groenten of een kruid. Bedenk eerst welke groente(n) of kruiden je graag wilt eten en bedenk vervolgens hoe je die groente dan wilt gaan bereiden: maak je er een soepje van, verwerk je het in een saus voor bijvoorbeeld pasta of risotto of maak je er een lekkere maaltijdsalade van? Als je jezelf aanleert om op die manier te gaan denken en daarbij steeds kiest voor groenten van het seizoen, dan zul je merken dat het op den duur een tweede natuur wordt.

Klik op de afbeelding om de grotere versie te kunnen zien.

Plaats een reactie