Gnocchi met kastanjes & spruitjes

Tegenwoordig verkopen veel natuurwinkels en supermarkten ook kant-en-klare gnocchi  die qua kwaliteit zeker acceptabel zijn; koop dan wel de ‘verse’ gnocchi, uit de koeling.

Raap je eigen tamme kastanjes of koop ze bij de natuurwinkel of een goede groenteboer: er zijn namelijk grote kwaliteitsverschillen en als je slechte kastanjes treft, zijn ze echt niet lekker,  los van het feit dat je ze bijna niet kunt pellen. Als je goede kastanjes hebt, is het poffen en pellen een fluitje van een cent! Je kunt voor een snelle versie natuurlijk ook vacuüm verpakte kastanjes gebruiken voor dit recept, die zijn in herfst en winter in natuurwinkels verkrijgbaar.

Receptuur Natascha Boudewijn, fotografie Juliëtte van Eijsden

Voor 4 personen  
Bereidingstijd: met zelf gepofte tamme kastanjes: 45 tot 60 minuten – snelle versie met vacuüm verpakte kastanjes: 30 minuten
Uit kookboek Share, Natascha Boudewijn

Ingrediënten

 • 400 g tamme kastanjes
 • 400 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
 • 600 g (verse) gnocchi
 • olijfolie
 • zeezout, versgemalen zwarte peper en versgeraspte nootmuskaat
 • optioneel: 3 el roomboter en een handje (vegetarische Parmezaanse) kaas*

Methode

 • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Kerf de tamme kastanjes aan de bolle kant met een scherp mesje in; zet een kruis door de buitenste schil, maar ook weer niet zo diep dat je in het vruchtvlees snijdt. Spreid ze uit op een bakplaat die met bakpapier is bekleed. Pof ze circa 25 minuten in de oven.
 • Kook intussen de spruitjes in wat water met zout in circa 6 minuten beetgaar. Haal ze met een schuimspaan uit het water en zet apart. Kook in hetzelfde water de gnocchi tot ze boven komen drijven.
 • Verhit intussen een paar eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak er de spruitjes in. Voeg de gnocchi toe en breng op smaak met zeezout, vers gemalen peper en wat vers geraspte nootmuskaat.
 • Pel de kastanjes als ze nog heet zijn met een scherp mesje. Doe het samen, dat is gezellig en het werkt veel sneller! Breek de kastanjes in stukjes en doe bij de gnocchi en de spruitjes.
 • Meng goed en wie houdt van romig voegt nog wat roomboter en Parmezaanse kaas toe. Dien heet op en serveer er een lekkere groene salade bij met een neutrale dressing van olijfolie en balsamicoazijn.

Kanttekeningen

*) Gebruik altijd biologische of liefst biodynamische zuivel: het is beter voor jezelf en de dieren hebben een goed leven. Ook dragen biodynamische boeren zorg voor het milieu door bijvoorbeeld inheemse struiken en weidebloemen te planten (goed voor insecten en vogels!). Natuurwinkel Odin verkoopt veel biodynamische zuivel en ook bij andere natuurwinkels is het steeds vaker te vinden.