Geniet mee in de wonderlijke Jardins d’Étretat

Pas geleden bezocht ik deze sprookjestuin, hoog op een winderige klif, met uitzicht over La Manche…. aangelegd in opdracht van Madame Thébault, een Franse actrice die er in 1905 haar villa liet bouwen…

Aan het begin van de 20e eeuw ontdekten Parijzenaars uit artistieke kringen Normandië en het havenstadje Étretat in het bijzonder als de ideale plek voor hun zomerhuizen. De meesten van hen lieten hun villa’s in het kleine stadscentrum bouwen, maar Madame Thébault had het originele idee om haar villa op de winderige klif van Amont te laten neerzetten. Ze noemde haar huis “La Roxelane”, naar een van haar favoriete historische figuren: de legendarische echtgenote van sultan Suleiman de Grote.

Claude Monet
Geïnspireerd door onder andere Claude Monet, die daar net als andere schilders dolgraag de kliffen van de Albasten kust (Côte d’Albâtre) vastlegde op doek, besloot ze er ook een tuin aan te leggen, met een adembenemend uitzicht op La Manche – het Kanaal – en de kliffen van Étretat.

Claude Monet, Soleil couchant à Étretat

Sprookjesachtig
Nog niet zo lang geleden, in 2017, ontdekte landschapsarchitect Alexandre Grivko de overblijfselen van de tuin en besloot de plek nieuw leven in te blazen. Hij wilde de geschiedenis van deze bijzondere tuin eren, maar er tegelijkertijd ook iets verrassends mee doen. Daar is hij in geslaagd, want de Jardins d’Étretat zijn in enkele jaren tijd omgetoverd in een sprookjesachtige plek.

Oesterboerderijen
Heel divers qua plantensoorten is het niet. De bijna honderdduizend planten die er wel groeien, zijn gesnoeid in vormen die het natuurlijke erfgoed en de geschiedenis van Normandië weerspiegelen. Je kunt er de “golven van het Engelse Kanaal”, “zeespiralen en draaikolken”, “oesterboerderijen” en de “kliffen en bogen van de Albastenkust” zien.

Kunst
Wat ik zo bijzonder vind aan deze tuin, is de samenwerking met kunstenaars. Hun werk is te zien en te ervaren in de tuin zelf, maar ook is de Villa, waar een kleine museumwinkel in zit, de plek waar kunstenaars worden uitgenodigd om te exposeren en tijdelijk te wonen en werken.

Kijk hier zelf maar naar de prachtige video op de site van de tuin om zelf een indruk te krijgen van deze magische plek…. zeker een bezoek waard! Alle informatie zoals het adres en openingstijden vind je daar ook.

Overnachten in een 19e eeuwse villa in Étretat?
Ik verbleef in het prachtige La villa 10, op loopafstand van de kliffen en de tuin (en het centrum met Lann Bihoué, een crêperie waar je de lekkerste galettes eet met een kom lokale biologische cider erbij). Een kleinschalig hotel met heerlijk ontbijtje. Je kunt tegen een kleine vergoeding parkeren voor het hotel. Vraag wel om een kamer in het hoofdgebouw! Klik hier om naar de site te gaan.