DIY: kruidenbitter van hop

In het bos zie je nu overal de vrolijke hopbellen en wij hebben ze hier ook volop in de tuin, want ik ben er dol op! Uit het nieuwe boek Creatief met natuur daarom een leuk en makkelijk recept voor een rustgevende kruidenlikeur van hop.

Ik kocht mijn hopplant in 2009 en nu is onze hele tuin er vanaf augustus mee bedekt. Het is een heel snelle groeier – sommigen noemen ‘m invasief;-). De harsrijke bellen, die je overigens alleen aan de vrouwelijke hopplanten vindt, bevatten kruidige, bittere harsen met een kalmerend effect. Fijn om in de donkere maanden af en toe een borrelglaasje kruidenbitter te nemen. 

Wilde hop groeit op meer plekken dan je denkt. De favoriete groeiplaats is in de buurt van water, waar de ranken tot in de boomtoppen klimmen. Dat is ook zo in onze tuin. Vanaf augustus rijpen de bellen, die goed kunnen worden geëxtraheerd in alcohol gedurende enkele weken. Bijvoorbeeld in wijn, sherry of zelfs wodka, die geen smaak heeft.

Foto’s van links naar rechts: hopoogst uit de tuin, pergola aan het water met hop en close-up van hop (foto’s zijn niet uit het boek).

Recept

Voor: 1 fles – te drinken in borrelglaasjes

Ingrediënten

  • flinke hand groene hopbellen
  • 3 eetlepels kandijsuiker (dit is de aanbeveling in het boek, ik gebruik zelf liever biologische rietsuiker)
  • 1/2 citroen in schijfjes

Methode

Doe de hopbellen met de suiker en de citroenschijfjes in een pot met wijde opening en laat het mengsel 2 à 3 weken trekken in wijn, sherry of wodka. Regelmatig roeren. Giet het ten slotte door een theezeefje in een schone, afsluitbare fles, etiketteer en bewaar op een koele plaats. Wanner je wijn als basis hebt gebruikt, is je hoplikeur enkele weken houdbaar, met wodka een jaar of langer. Het smaakt vrij bitter, maar werkt uitstekend, zo schrijven de auteurs van het boek Creatief met natuur.

Boek winnen?
Ik mag een exemplaar van dit boek weggeven van Uitgeverij Noordboek! Klik hier om mee te doen met de verloting onder de lezers van de nieuwsbrief van mijn school voor bosbaden, de Shinrin Yoku Academy.