Basisrecept voor pizzadeeg

Een pizza valt of staat met goed deeg. Ik houd ervan het deeg zelf te maken, omdat je het wel tien minuten moet kneden. Dat is een soort meditatie. Het verlicht je geest en laat je tot rust komen. Maar je kunt je deeg natuurlijk ook gewoon in de keukenmachine maken.

Het is ontzettend eenvoudig. Zorg er in elk geval voor dat het echt goed soepel is en geef het deeg vervolgens ruim de tijd om te rijzen, ongeveer een uur. Ik zet het deeg altijd in een kom met een doek erover op een warme plek. Het huis gaat dan al heerlijk naar vers deeg ruiken!

Recept

Voldoende voor 2 a 3 personen
Bereidingstijd: ca 15 minuten + 1 uur rijzen

Ingrediënten

 • 300 gram bloem
 • 1 zakje gist (7 gr)
 • 1/8 theelepel suiker
 • ½ theelepel zout
 • 175 à 200 ml lauwwarm water
 • Olijfolie

Methode

 1. Meng het water met de gist en de suiker in een kom goed door elkaar. Voeg de helft van de bloem, een eetlepel olie en het zout toe aan het gistmengsel en meng dit door elkaar.
  Voeg de rest van de bloem toe en doe het deeg over op een met bloem bestoven werkvlak.
 2. Kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het stevig en elastisch aanvoelt (of laat het 10 minuten in de keukenmixer een niet te hoge stand).
 3. Leg het deeg in een ingevette kom, dek het af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat het circa 1 uur op een warme plek staan (kijk uit dat er geen tocht is, dat heeft een negatief effect op het rijsproces)
 4. Verwarm je oven voor op de hoogte stand, zo’n 225 graden.
 5. Druk op een met bloem bestoven werkvlak de deegbal plat en rol het met een deegroller uit tot de gewenste vorm, rond of langwerpig. Rol het deeg zo dun mogelijk uit en laat het aan de zijkanten wat dikker.
 6. Bereid de pizza verder volgens het betreffende recept.

Plaats een reactie