Soep van cannellinibonen met tijmolie & pangrattato

Het is begin juni en de regen slaat tegen de ramen. De tuin gaat gebukt onder windstoten en het lijkt buiten na het prachtige weer van de afgelopen weken ineens herfst. Tijd voor soep!

Dit soepje smaakt alsof het uren op het vuur heeft staan pruttelen, maar het is in werkelijkheid in een kwartier, 20 minuten klaar. Ik houd ervan soepen ‘op te pimpen’ met een lekkere en mooie topping. Ik maak bijvoorbeeld een kruidenolie in een vijzeltje en zorg voor iets knapperigs, als croutons of in dit geval ‘pangrattato’. Dat is natuurlijk weer een Italiaanse vondst en wordt gemaakt van broodkruim. Bak het goudbruin in een koekenpan, meng eventueel met een teentje knoflook en klaar is kees. Italianen eten het graag over hun pasta in plaats van Parmezaanse kaas (of én/én natuurlijk!). Vroeger werd het door arme mensen als vervanger voor kaas gebruikt. Het is een recept uit de ‘cucina povera’, ofwel de armeluiskeuken.

Intussen staat de kruidentuin er geweldig mooi bij en is na de rozemarijn nu ook de citroentijm gaan bloeien. De bloemen zijn natuurlijk ook eetbaar en ik maakte er vandaag een tijmolie mee. Ook dat is reuze-simpel: doe wat kruiden in een vijzeltje en maal met een klein beetje grof zeezout tot een pasta, zodat alle aroma’s goed vrijkomen. Geef alle zintuigen de kans: vooral je neus is hier erg blij mee. Als je tevreden bent over je mengseltje, doe je er wat olijfolie bij en dan is je kruidenolie klaar. Dit kun je met álle kruiden doen en je kunt het gebruiken over soepen, door pasta, in salades, over crostini etc etc.

Cannellinibonen zijn zalige witte boontjes, die je in blik kunt kopen. Ik koop ze altijd in de natuurwinkel. Zet wat blikken in je voorraadkast; je kunt er niet alleen dit heerlijke soepje van maken, maar bijvoorbeeld ook een spread voor op brood: het recept daarvoor vind je in mijn kookboek Share.

Recept

Voorgerecht voor 2, hoofdgerecht voor 4
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

Voor de soep

 • 1 blik cannellinibonen van 450 g
 • 1/2 liter groentebouillon
 • 1/4 bosje tijm, met een touwtje bij elkaar gebonden
 • 1 ui
 • 25 g roomboter*
 • vers gemalen zwarte peper
 • paar eetlepels room van blije koeien*

  * gebruik zuivel van biologische of nog liever biodynamische kwaliteit: beter voor de dieren, voor jou en voor de Aarde!

Voor de tijmolie

 • 1/4 bosje tijm (met of zonder bloemetjes)
 • wat grof zeezout
 • 6 el neutrale olijfolie

Voor de pangrattato (laat weg als het gerecht glutenvrij moet zijn of maak het broodkruim zelf van glutenvrij brood)

 • paar el Panko broodkruim (verkrijgbaar bij AH en toko)
 • eventueel 1 à 2 tenen knoflook

Methode

 1. Maak de soep: snijd de ui fijn en smelt de boter in een pan met dikke bodem. Fruit er de ui glazig in. Voeg de bonen toe, inclusief het vocht. Hang de tijm er aan het touwtje in, voeg de bouillon toe en laat ca 5 minuten zachtjes koken. Zet apart.
 2. Maak de tijmolie: haal de blaadjes van de steeltjes en maal met een kleine snuf grof zeezout tot een smeuïge substantie. Voeg dan de olie toe en meng goed. Zet apart.
 3. Maak de pangrattato: verhit een koekenpan en spreid er het broodkruim in uit. Meng er wat fijn gehakte knoflook doorheen en laat het geheel goudbruin worden.
 4. Dien de soep op met de tijmolie en de pangrattato. Als je het als hoofdmaaltijd serveert kun je er brood bij nemen met wat olijfolie en een groene salade.

Plaats een reactie