Authentieke Griekse moussaka, maar dan zonder vlees

Dit is een heerlijk recept voor een snellere versie van de traditionele moussaka. Helemaal vegetarisch ook nog!

Normaliter is het bereiden van traditionele moussaka een tijdrovend karwei. In plaats van drie uur zoals bij traditionele moussaka, vergt dit recept nog wel een kleine anderhalf uur, maar het resultaat is het meer dan waard. Bovendien is er ook nog tijd voor een drankje als de schotel eenmaal in de oven staat! Omdat ik bechamel altijd erg zwaar en machtig vind, gebruik ik hier een mengsel van Griekse yoghurt met ei als topping.

Recept

Voor: 2 à 3 personen, eenvoudig te verdubbelen voor meer porties en goed afgedekt tot twee dagen te bewaren in de koelkast.
Bereidingstijd: voorbereidingstijd 20 minuten, kooktijd 1 uur.

Glutenvrij

Ingrediënten

 • 450 gram vastkokende aardappelen, geschild en in plakjes van ca 2 mm
 • 1 grote aubergine, in de lengte in plakken van ongeveer 5 mm (zie foto)
 • 2 kleine courgettes, in ronde plakjes van ongeveer 5 mm
 • 2 medium rode uien of 1 grote rode ui, in ringen
 • 2 flinke tenen knoflook
 • 1 blik tomaten (425 ml), van een goed merk, bijv Mutti (polpa) *
 • 2 theelepels tomatenpuree
 • snuf chilivlokken of cayennepoeder
 • 100 gram (vegetarische) fetakaas, verbrokkeld
 • 1 losgeklopt ei
 • 150 ml Griekse yoghurt
 • 25 gram Hollandse oude kaas, geraspt
 • Zeezout
 • 1 tl ahornsiroop A kwaliteit (of agavesiroop)
 • Gedroogde oregano
 • Olijfolie

*) Ik gebruikte de ovenschaal op de foto, van 24,5 x 14,5 cm, van Dille & Kamille.

Als je het niet erg vindt om er iets langer mee bezig te zijn, kun je natuurlijk ook verse tomaten gebruiken, mits ze echt in het seizoen zijn. Ontvel ze door ze aan de onderkant in te kerven met een scherp mes en ze eventjes onder te dompelen in kokend water.

Methode

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de aardappelplakjes ongeveer 5 minuten. Ze moeten nog niet gaar, maar wel zacht zijn. Laat even afkoelen voor je ze mengt met de olie (zie hieronder).
 2. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Meng 5 el olijfolie en zout, peper en een snuf oregano. Leg de aubergine-plakken op de ene bakplaat en smeer er met een kwastje de olie op.
 3. Meng de afgekoelde aardappelschijfjes met de courgetteplakjes in een kom ook met 5 el olijfolie, zout, peper en een snuf oregano. Verdeel de plakjes over de andere bakplaat. Zet beide bakplaten in de oven (of, als dat niet past, één voor één) en laat 15 minuten roosteren. Doe er dan de uien bij (meng eventueel met nog wat olijfolie om uitdrogen te voorkomen) en rooster alles nog eens 10 minuten: elke oven is anders, dus let op dat de groenten niet verbranden!
 4. Terwijl de groenten roosteren in de oven bak je de knoflook (knijp uit met een pers of hak fijn) in een pan met 1 el olijfolie op laag vuur, ca 30 seconden. Voeg de tomatenpuree toe en roer. Voeg dan de tomaten uit blik toe samen de ahornsiroop en een snuf oregano. Laat ca 5 minuten koken op laag vuur, zodat het iets dikker wordt (maar niet langer, want dan heb je niet voldoende tomatensaus). Voeg naar smaak zout en peper toe.
 5. Haal de groenten uit de oven. Schep een heel dun laagje tomatensaus in de schaal, verdeel daar 1/3 van de aubergines over, dan 1/2 van de courgette én de uien en dan weer een heel dun laagje tomatensaus. Strooi er de helft van de verbrokkelde feta over en de helft van de aardappelschijfjes. Dan weer tomatensaus, 1/3 van de aubergines en de andere helft van de courgette en de uien met een dun laagje tomatensaus. Dan de andere helft van de feta en de andere helft van de aardappelschijfjes. Eindig met de rest van de tomatensaus.
 6. Meng het ei met de yoghurt, voeg er 3/4 van de geraspte kaas aan toe en verspreid dit mengsel over de tomatensaus van de schotel. Leg er de 2 over gebleven aubergineplakken op, strooi er de resterende geraspte kaas over.
 7. Zet 30 – 35 minuten in de oven, tot de topping goudkleurig is. Laat 5 minuten buiten de oven staan voor je het serveert.
 8. Serveer met een grote groene salade en vers brood.

8 gedachten over “Authentieke Griekse moussaka, maar dan zonder vlees”

 1. Ha Natascha,
  Wat een heerlijk recept, maar wat me opvalt…..Bij stap 3 zeg je dat je de (afgekoelde) aardappelschijfjes moet mengen met de courgette, om ze daarna samen te roosteren in de oven. Maar later verdeel je de courgette, waar inmiddels ook ui aan toegevoegd is, en de aardappels apart in lagen. Kan het zijn dat het fout staat bij stap 3 en je de aardappels helemaal niet meer hoeft te rooster, ook omdat ze al even gekookt zijn?
  Groet, Bas

  Beantwoorden
  • Ha Bas, dank je wel voor je reactie, wat fijn dat je het een heerlijk recept vindt! Ten aanzien van je vraag: het is wel de bedoeling dat de aardappelschijfjes worden geroosterd in de oven, zoals in stap 3 omschreven. In stap 5 verdeel je ze apart in de schotel: ik vind het zelf handig om ze eerst even te scheiden op de bakplaat, als ze eenmaal een beetje afgekoeld zijn: een hoopje aardappelschijfjes aan de ene en de courgetteschijfjes aan de andere kant. Dat werkt gemakkelijk bij het opbouwen van de schotel. Veel succes en eet smakelijk! Natascha

   Beantwoorden
 2. Wat een fantastisch lekker gerecht, ik heb het mijzelf nog makkelijker gemaakt door voorgekookte aardappel schijfjes en van bonduelle de gegrilde aubergine en courgette te kopen. Ik ben chronisch ziek , dus het mag niet te veel handelingen kosten.. Maar het was heerlijk en ik heb het gepind en ga het zeker nog vaak maken.

  Beantwoorden
  • Ha Silvia,
   Wat fijn dat je zo hebt genoten van de moussaka! En het is heel goed dat je het jezelf makkelijk maakt op deze manier. Wie weet inspireer je er ook weer anderen mee. Dank je wel voor je lieve reactie! Natascha

   Beantwoorden
 3. Dit was echt ongelofelijk lekker! We hebben wel 2x zoveel feta / geraspte kaas toegevoegd omdat het op moest, maar wat hebben we ervan genoten zeg!

  Beantwoorden
  • ha Justin, wat fijn dat het zo lekker was en dat je zo enthousiast bent! Dank je wel voor je reactie, altijd leuk om dit te horen. Fijne dag! Natascha

   Beantwoorden

Plaats een reactie