Vlierbloesembeignets in wijnschuimsaus

Het is weer vlierbloesemtijd! De afgelopen week zie ik steeds meer vlieren in bloei komen, dus we kunnen weer op pad om bloesems te plukken en er allerlei lekkers mee te maken, zoals dit kostelijke lente-toetje.

Pluk de bloemen op een droge, zonnige dag, liefst in de middag, als ze helemaal open staan. Laat de schermen die nog niet zijn uitgekomen nog even zitten, dan heb je na een paar dagen nog een oogst. En… pluk niet alle bloemen, want zo heb je in de nazomer ook nog een bessenoogst.

TIP: spoel vlierbloesem nooit af onder de kraan: daarmee gaat er stuifmeel én smaak verloren!

Recept

Voor: 8 – halveer het recept voor 4 personen
Bereidingstijd: ca 30 minuten

Ingrediënten

 • 8 grote vlierbloesemschermen of 16 kleine, vrij van insecten (niet onder de kraan afspoelen – de smaak gaat verloren, maar ‘uitkloppen’ op een keukenpapiertje en insecten svp weer buiten laten:-))
 • 1 ei van een blije kip
 • 150 g speltbloem
 • 300 ml licht bier
 • zonnebloem- of arachideolie
 • poedersuiker

Voor de wijnschuimsaus:

 • 1 biologische citroen, rasp & sap
 • 150 g rietsuiker
 • 500 ml droge witte wijn of appelsap
 • 2 el maïzena

Methode

 1. Maak eerst het beslag voor de beignets: breek het ei in een kom en meng met een garde met de speltbloem. Voeg het bier geleidelijk toe en klop tot een schuimig beslag. Zet apart.
 2. Maak de wijnschuimsaus: doe alle ingrediënten bij elkaar in een hoge pan en klop luchtig met een garde. Verwarm op laag vuur en blijf roeren, als alles eenmaal goed gemengd is, gaat dat het best met een pollepel. Laat de saus vooral niet koken. Al roerend merk je dat de saus op een gegeven moment gaat binden – zet het vuur dan uit.
 3. Verhit de zonnebloem- of arachideolie in een wok of grote koekenpan: een laagje waar de vlierbloesems ondersteboven in passen, ca 3 cm. Test of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te leggen: als het gaat bruisen, is de olie op temperatuur (verwijder het stukje brood). Dompel de vlierschermen in het beslag en laat iets uitlekken. Leg voorzichtig in de pan met de olie en frituur tot de bloemen goudbruin zijn.
 4. Leg op een bord op keukenpapier om uit te lekken en herhaal met de overige bloemschermen.
 5. Verdeel de wijnschuimsaus over de bordjes of een grote schaal en leg er de vlierbloesembeignets op. Strooi er tot slot nog wat poedersuiker overheen en serveer direct!

Plaats een reactie