Spinazie-quinoa salade met ei, avo & citroen-yoghurtdressing

Deze kostelijke salade eet ik graag op warme zomerdagen als lunch. De natuurlijke ingrediënten zorgen voor een heerlijke energieboost, zonder dat je daarna een after lunch dip krijgt. 

De salade is eenvoudig samen te stellen met ingrediënten die je vooraf bereidt. Zoals de geroosterde bloemkool en quinoa. Die zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast. Het in elkaar zetten van de verfrissende salade met citroen-yoghurtdressing is dan een fluitje van een cent en kost je – inclusief het koken van het ei (of de eitjes) – nog geen tien minuten! Ik heb de receptuur zo geschreven dat je precies weet hoeveel je nodig hebt voor alleen jezelf, maar het ook eenvoudig kunt vermenigvuldigen voor meerdere personen.

Lekker met de dukkah erover, klik hier voor het recept om dat heel eenvoudig zelf te maken!

Recept

Voor: 1 schaal  
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

 • 50 g quinoa (afgespoeld en gekookt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking)
 • optioneel: 100 g bloemkool, olijfolie en Ras el Hanout*)
 • 1 ei van een blije kip**), gekookt naar jouw voorkeur
 • handje (baby)spinazie
 • 1 rijpe avocado, pit verwijderd en gehalveeerd
 • handje kruiden naar keuze, fijn gehakt (bijv een mix van platte peterselie, dille en koriander of munt)
 • citroen-yoghurt dressing:
 • 50 ml biologische yoghurt
 • 10 ml citroensap
 • 1 teentje knoflook, fijngemalen in een vijzeltje met een snuf zeezout
 • optioneel: eetbare bloemen naar keuze voor de styling

*) Ras el Hanout is een Marokkaanse kruidenmix en is te koop bij Marokkaanse en Turkse supermarkten, maar vaak ook bij natuurwinkels te vinden in het specerijenschap.
**) let bij het kopen van je eieren goed op de code die op het ei staat: laat je niet misleiden door de verpakking of de naam van het ei, zoals ‘scharrelei’ of ‘oerei’, want dat is nog steeds van kipjes die helemaal geen fijn leven hebben; ze zitten met veel kippen binnen opgesloten en kunnen niet hun natuurlijke gang gaan! Op het ei zelf zie je een code en daaraan kun je zien of het oké is: liefst code 0 en anders 1. Ik koop zelf altijd biologisch-dynamische eitjes: daar lopen ook hanen bij de kipjes, ze mogen naar buiten waar ze lekker kunnen ravotten, zandbaden kunnen nemen en een natuurlijk leven leiden. Biodynamische eitjes koop je in de natuurwinkel. Meer info over codes vind je op www.eicode.nl.

Methode

 1. Als je de quinoa en de bloemkool nog niet hebt voorbereid, doe dat dan eerst: kook de quinoa gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Was de bloemkool en verdeel in roosjes. Doe in een kom en meng met een halve eetlepel olijfolie en een theelepel Ras el Hanout kruiden. Spreid uit op een bakblik en bak in een voorverwarmde oven van 180 graden in ca 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen.
 2. Kook het eitje naar jouw wens, laat schrikken en pel het als het een beetje is afgekoeld. Halveer.
 3. Leg wat spinazie op een bord en verdeel daar de quinoa, de bloemkool, het ei, de avocado en de kruiden over.
 4. Maak de dressing door de yoghurt te mengen met het citroensap en het fijngemalen knoflookteentje erdoorheen te roeren. Proef en voeg zonodig nog wat zout en/of citroensap toe.
 5. Verdeel de dressing vlak voor je gaat eten pas over de salade.

Plaats een reactie