Vega cannelloni met spinazie & ricotta

Je kunt mij elke nacht wakker maken voor pasta. Als ik alleen thuis ben, eet ik elke avond pasta. 

Of het nu ravioli met een romige groentevulling is, tagliatelle met olijfolie, knoflook en pepertjes, Siciliaanse pasta alla Norma of één van de zeker 200 andere pastagerechten met louter groenten die de Italiaanse mama’s hebben bedacht om ongegeneerd van te genieten. Goddelijk lekker! Er zijn zoveel mooie groente-klassiekers met pasta. Zo ook deze cannelloni met spinazie & ricotta. Eenvoud ten top, maar o zo kostelijk.

Cannelloni is een gerecht dat ook vaak met een vulling van gehakt wordt bereid, maar deze vega versie vind je ook op vele Italiaanse menukaarten. Ik adviseer je om je bechamelsaus vooral zelf te maken. Het is misschien even wat meer moeite, maar o, wat is dat zalig. Voor de afwisseling gebruik ik soms een deel spinazie en een deel snijbiet of paksoi (alleen het blad dan). Varieer zelf ook maar eens totdat je je favoriete smaak hebt gevonden. Het is de moeite meer dan waard. 

Recept

Voor: 2 personen  
Bereidingstijd: 30 minuten bereiding + 30 minuten in de oven + 10 minuten afkoelen

Ingrediënten

 • olijfolie
 • 300 g verse spinazie (of het blad van snijbiet of paksoi!)
 • 2 tenen knoflook
 • nootmuskaat
 • kleine hand verse dille, fijn gehakt
 • kleine hand platte peterselie, fijn gehakt
 • 125 g biologische ricotta, uitgelekt
 • 1 ei van een blije kip (code 0 of 1), los geklopt
 • ca 150 gr cannelloni (van een écht Italiaans merk, zoals De Cecco)
 • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt + extra voor garnering (of oude geitenkaas met vegetarisch stremsel, want Parmezaanse kaas is niet strikt vega)

Voor de bechamelsaus:

 • 40 gram boter
 • 40 gram speltbloem
 • 500 ml biologische melk
 • vers laurierblaadje
 • 20 g Parmezaanse kaas (of oude geitenkaas met vegetarisch stremsel, zie hierboven)
 • vers gemalen zwarte peper, Keltisch zeezout en nootmuskaat

Methode

 1. Was de spinazie en roerbak in wat olijfolie met een snuf zeezout en vers gemalen zwarte peper tot het slinkt. Knijp er twee tenen knoflook in uit en bak nog even mee. Laat uitlekken in een vergiet.
 2. Maak intussen de bechamelsaus: smelt de boter in een pan. Roer er de speltbloem door en blijf een paar minuten op niet te hoog vuur roeren tot het mengsel goudbruin is. Roer er beetje bij beetje de melk door. Breng alles al roerend aan de kook, voeg het laurierblad toe, zet het vuur laag en laat de saus in ongeveer 10 minuten al roerend dik en glad worden. Haal de pan van het vuur, haal het laurierblad eruit, voeg de Parmezaanse of geitenkaas toe en proef. Voeg dan zwarte peper en vers geraspte nootmuskaat aan toe. Zout is door het gebruik van de kaas wellicht niet nodig, maar zorg wel dat je alles ‘hoog op smaak’ brengt, omdat de cannelloni anders een beetje saai smaakt.
 3. Verwarm de oven voor op 190 graden. Hak de uitgelekte spinazie fijn. Meng de ricotta met de Parmezaanse (of geiten-)kaas, dille, peterselie en de, eieren. Doe de spinazie erbij en meng goed. Breng op smaak met zout, peper en verse nootmuskaat. Voeg eventueel nog een teen knoflook toe als je daarvan houdt.
 4. Vul de cannellonibuisjes met het ricotta-spinaziemengsel. Ik doe dat altijd met een heel klein theelepeltje.
 5. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel een dun laagje van de bechamel over de bodem en leg daar de cannelloni op. Schenk er de bechamel over en strooi er nog wat Parmezaanse (of geiten-)kaas overheen.
 6. Zet 25 a 30 minuten in de oven en laat 10 minuten rusten voor je het met een frisse salade serveert.

Plaats een reactie