Home made tortellini van winterpostelein

Toen ik ooit mijn eerste pastadeeg maakte, had de textuur nog het meest weg van beton. Kreeg ik het deeg eenmaal dun, soepel en goed gevormd, dan zag ik vervolgens de vulling van de tortellini troosteloos in het kookwater drijven….

Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar als je het maken van verse pasta eenmaal onder de knie hebt, draai je je hand nergens meer voor om!

Probeer het eens, in deze winterse tijd van stilte en bezinning. Trek er een middag voor uit en ga lekker aan de slag. De winterpostelein ligt al in veel winkels, maar als je die niet kunt vinden, dan kun je die vervangen door spinazie.

Dit is een recept uit mijn eerste Greendelicious moestuin-kookboek… inmiddels niet meer te koop, maar misschien heb je geluk en vind je nog een exemplaar in ons eigen boekwinkeltje! Klik hier….

Recept

Voor: 4 als hoofdgerecht, 8 als voorgerecht  
Bereidingstijd: 1 uur tot 5 kwartier

Ingrediënten

 • 140 g winterpostelein (te vervangen door verse spinazie)
 • 325 g kruimige aardappelen
 • 1 ei van een blije kip (code 0 of 1)
 • 80 g oude geitenkaas (en extra om bij de pasta te serveren)
 • 2 el roomboter van blije koeien (biologisch dus of nog liever biodynamisch:-))
 • nootmuskaat
 • Voor de pasta:
 • 500 g Italiaans bloem (type 00*)
 • 5 eieren van blije kippen

*) deze bloem is in biologische vorm verkrijgbaar bij natuurwinkels, maar de niet-bio versie vind je ook bij veel supermarkten.

Methode

 1. Bereid eerste het deeg voor: strooi de bloem in een bergje op een schoon aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren erboven en strooi er een snuf zout over. Kneed het tot een stevig en soepel deeg door de warmte van je handen. Dat duurt bijna 10 minuten. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat even rusten.
 2. Kook intussen de aardappels gaar in de schil. Laat even afkoelen en verwijder de schil. Verwerk met een aardappelpers tot een gladde puree.
 3. Maal 130 g winterpostelein in een keukenmachine fijn (of hak met een mes). Voeg er de aardappelpuree, versgeraspte geitenkaas en het ei aan toe. Meng goed door elkaar. Breng op smaak met zeezout, peper en nootmuskaat. Proef of de vulling lekker hoog op smaak is.
 4. Snijd een stukje van het pastadeeg, leg het op een met bloem bestoven oppervlak en rol het met een deegroller of pastamachine heel dun uit. Steek er rondjes uit met een vormpje of een glas.
 5. Leg op elk rondje een kleine hoeveelheid van de vulling van winterpostelein, bevochtig de randen aan de bovenkant en vouw het deeg, zonder lucht erin, voorzichtig dicht. Vouw de beide uiteinden vervolgens naar elkaar toe om de tortellini te vormen. Leg ze op een met bloem bestoven bakblik.
 6. Verhit in een grote pan ruim water met een snuf zout. Voeg, als het water kookt, de tortellini toe. Kook in porties tot ze gaar zijn, dat duurt ca 6 tot 8 minuten. Proef of het deeg gaar is. Haal de tortellini dan met een schuimspaan uit de pan.
 7. Verhit de boter in een steelpan met een snufje zout. Voeg de tortellini toe en roer voorzichtig om. Serveer met het restant postelein en nog wat geitenkaas erbij.

Plaats een reactie