Soepje van spinazie & daslook

Daslook mag in Nederland niet in het wild worden geplukt. Het geldt als zeldzame plant en staat op de rode lijst. In België speelt dat probleem niet en kan iedereen naar believen plukken.

Maar Nederlanders, geen nood: goede kwekers helpen je aan deze plantjes, die zich na verloop van een paar jaar razendsnel hebben verspreid over de schaduwrijke plekken in je tuin! Zet ze dus in halfschaduw of op schaduwrijke plekken, juist daar waar niets wil groeien.

Blad, knolletjes en bloemen zijn eetbaar. Maar wie de knolletjes oogst, verwijdert natuurlijk wel de hele plant. Ik oogst daarom liever alleen blad en bloemetjes, die ik niet allemaal van één plant pluk, maar verspreid van een aantal plantjes. Zo behouden de plantjes hun eigen groeikracht en neem je alleen wat je nodig hebt.

Dit is een recept uit mijn allereerste kookboek: Greendelicious Puur koken met je eigen oogst. Niet meer te koop, maar misschien heb je geluk en vind je nog een splinternieuw exemplaar in ons eigen boekwinkeltje, klik hier!

Recept

Voor: 6 tot 8 personen als amuse of klein voorgerechtje
Bereidingstijd: ca 15 minuten (exclusief het oogsten)

Ingrediënten

 • 1 prei
 • bosje daslook en wat bloemen van de daslook ter decoratie
 • 200 g kruimige aardappels
 • 50 g roomboter (van blije koeien, dus biologisch of nog liever biodynamisch) – vervang door 3 el olijfolie voor vegan variant
 • 300 g verse spinazie
 • 1,25 liter groentebouillon
 • teen knoflook

Methode

 1. Snijd het witte deel van de prei in ringen en was grondig. Snijd de daslook in stukken. Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes.
 2. Smelt de boter (of voor de vegan variant de olijfolie) in een pan met dikke bodem (lekker groot!) en bak de prei er eerst in, op niet te hoog vuur, tot zacht. Voeg de aardappels toe en bak een paar minuten mee. Voeg spinazie toe en laat slinken. Knijp er de teen knoflook in uit en bak even mee. Schenk er tot slot de bouillon bij en laat circa 15 minuten koken, of tot de aardappelen gaar zijn.
 3. Voeg de daslook toe en laat slinken. Mix de soep met een staafmixer of in de blender en breng zo nodig op smaak met zout en peper.
 4. Serveer in je mooiste servies, met een bloemetje van daslook ter decoratie en vier de lente!

Plaats een reactie