Hoe een klein ritueel je verbindt met het grote levensritme

Wie langzamer wil gaan leven kan baat hebben bij rituelen. Momenten op de dag die houvast bieden in de drukte van het dagelijkse leven. Rustpunten die je helpen je eigen ritme terug te vinden binnen het grote levensritme.

Grote levensritme

Het (terug)vinden van je eigen ritme is niet altijd eenvoudig. Daar zijn immers rust en stilte voor nodig. En daar hebben we nu juist niet zo heel veel van in onze samenleving, die 24/7 aan lijkt te staan. Bij dat aanstaan hoort ook dat we bijna onophoudelijk op onze omgeving gericht zijn. Als we kijken naar het grote levensritme, naar wat de windrichtingen en elementen ons kunnen vertellen over dit thema, dan zien we dat ‘aanstaan’ in onze oud-Europese traditie hoort bij windrichting Zuid en het element Vuur. De kwaliteiten die daarbij horen zijn namelijk ‘doen’ en in verbinding zijn met anderen.

Windrichting Zuid en het element Vuur

In onze samenleving zien we dat we (te) vaak op Zuid en in het element Vuur blijven hangen. Dat put ons volledig uit. Het haalt je immers voortdurend weg bij jezelf. Als we kijken naar de natuur, kunnen we beter begrijpen waarom dit niet werkt. Zuid en Vuur staan in het grote levensritme gelijk aan zomer, volle maan en de middag. De zomer gaat over in herfst en winter. De middag gaat over in de avond en de nacht. Volle maan gaat over in afnemende maan en uiteindelijk donkere maan. De natuur maakt hier dus steeds opnieuw de beweging van buiten naar binnen. Met als doel: de verbinding met jezelf herstellen, stil worden en rust vinden.

Verbinden met jezelf

Wij zijn zelf natuur, ook voor ons is het dus noodzakelijk om ons steeds opnieuw weer naar binnen te richten. Elke dag, elke maand, elk seizoen, elk jaar. Verbinden met jezelf om weer stil te kunnen worden en rust te vinden. Deze beweging maakt het grote levensritme vanzelf door naar windrichting West en het element Water te gaan en tot slot naar Noord en Aarde. Met andere woorden: van zomer naar herfst en winter. Van middag naar avond en nacht. Van volle maan naar afnemende maan en donkere maan. Alleen als je rust neemt en stil wordt, kun je je opgeladen opnieuw weer naar buiten richten om je te verbinden met de wereld om je heen. Net zoals de zon die in de ochtend weer opkomt.

Dagelijks ritueel

Kleine rituelen aan de randen van de dag kunnen je helpen om deze bewuste beweging van binnen naar buiten en vice versa makkelijker te maken. Een fijn en eenvoudig ochtendritueel is om na het opstaan een moment te nemen om heel bewust een kaars aan te steken. Je zet jezelf en de dag daarmee letterlijk weer in het licht. Het donker van de nacht maakt plaats voor het nieuwe licht van de dag. De kaars symboliseert de zonsopkomst, maar ook het licht in jou. Door zo’n klein ritueel word je je al meteen bewuster van het grote levensritme. Maar ook van jouw eigen, individuele ritme daarin. Je kunt het ’s avonds natuurlijk andersom ook weer doen: steek de kaars een half uur voor je naar bed gaat aan en neem vervolgens de tijd om rust te vinden en stil te worden. Juist niet nog iets te lezen of te doen. Blaas de kaars vlak voor je gaat slapen uit en voel hoe je daarmee de dag ook letterlijk afsluit en de nacht verwelkomt. Zet je rituelen kracht bij door te kiezen voor kaarsen van duurzame kwaliteit, zoals de prachtige kaarsen van bijenwas van het eigenzinnige Nederlandse merk Dipam. Te koop bij natuurwinkels.

Meer ervaren over het grote levensritme? Meld je aan voor de tweedaagse zomercursus!

Meer ervaren over het grote levensritme en hoe je daarmee kunt samenwerken in je dagelijkse leven? Klik hier voor de zomercursus. Ik verwelkom je graag om in een kleine groep van gelijkgestemden het bos in te gaan.