Paté van wilde kruiden

Juist omdat de moestuin in de vroege lente nog niet heel veel biedt, ga ik graag de natuur in, om wilde kruiden te plukken die dan al massaal opkomen. Brandnetel, daslook, hondsdraf, klaver, weegbree, herderstasje en veldkers, om er maar een paar te noemen.

Ik oogst de kruiden en kook er de lekkerste gerechten mee, zoals deze paté van wilde kruiden! Puur en bomvol energie van moeder natuur, vitamines en mineralen en ontzettend lekker bij de borrel of als broodbeleg.

Tip: gebruik neutraal smakende, extra vergine olijfolie voor dit soort gerechten. De smaak van de olie mag de smaak van de andere ingrediënten niet overheersen.

Recept

Voor: 4
Bereidingstijd: 15 minuten
Glutenvrij

Ingrediënten

  • 100 g wilde kruiden*) (daslook, brandnetel, hondsdraf, weegbree, klaver), gewassen, gedroogd en grof gehakt
  • 1 teen knoflook, gepeld en grof gehakt
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 90 g gemengde noten, grof gehakt
  • mild smakende maar kwalitatief goede olijfolie, zoveel als nodig is
  • zeezout, zwarte peper
Methode
  1. Om de ‘prik’ van brandnetel af te halen, rol je er stevig met een deegroller overheen.
  2. Als je de paté in een vijzel maakt: maal de knoflook met wat grof zeezout tot een pasta. Voeg de kruiden en de noten toe en stamp goed tot je een smeuïge substantie hebt. Voeg vervolgens de kaas toe en leng alles dan aan met zoveel olijfolie als nodig is om een paté/pesto-achtige substantie te krijgen. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
  3. Als je de paté in een keukenmachine maakt: meng alle ingrediënten behalve de olijfolie, het zout en de peper tot een grove pasta. Leng aan met zoveel olijfolie als nodig is om een paté/pesto-achtige substantie te krijgen. Breng op smaak met zout en peper.

De Veggiechef
Dit recept ontwikkelde ik voor de serie ‘de Veggiechef’, in opdracht van magazine Seasons.
Publicatie: april/mei 2017. Fotografie: Ernie Enkelaar (foodstyling door mijzelf en Paula Schouten)

Plaats een reactie