Het allerlekkerste bananenbrood

Iedereen die dit bananenbrood proeft wil het recept. Het leuke eraan is dat er geen boter wordt gebruikt, maar koolzaadolie. En in plaats van suiker ahornsiroop. 

Receptuur, foodstyling & fotografie: Natascha Boudewijn

Koolzaadolie wordt in de Turkse en Scandinavische keuken ook vaak gebruikt bij het bakken. Je cake blijft er veel langer smeuïg door. Gebruik wel koolzaadolie die geschikt is om mee te bakken. Het brood is heel makkelijk te maken en wie heeft er nou nooit een paar zielige, overrijpe bananen op de fruitschaal liggen waar je eigenlijk niets meer mee kunt? Dan is dit recept ideaal. 

Probeer de eerste keer dat je het brood maakt de baktijd goed uit; het brood is echt het allerlekkerste als het van binnen nog een beetje smeuïg is. In mijn oven betekent dit dat het brood er 42 minuten in moet staan, maar bij jouw oven kan dit anders zijn. Steek er een breinaald, lange prikker of speciale caketester in om uit te vinden hoe het ervoor staat.

Als je vegan eet kun je het ei vervangen door ‘Ei-ersatz’, een vervanger voor ei in poedervorm dat te koop is bij Ekoplaza en andere natuurwinkels. Kijk op de verpakking hoeveel je nodig hebt voor één ei. Vervang de melk door plantaardige melk van jouw keuze.  

Recept

Voor: een kleine cake, 6 – 8 plakken (cakevorm 20×12 cm) – recept eenvoudig te verdubbelen voor grotere cakevorm  
Bereidingstijd: voorbereidingstijd ca 15 minuten, baktijd 40 – 50 minuten

Ingrediënten

 • 50 ml koolzaadolie*)
 • 25 ml ahornsiroop (A kwaliteit) (agavesiroop kan ook)
 • 50 ml biologische melk
 • 1/2 tl vanille-extract*)
 • 1 ei van een blije kip*)
 • 3/4 tl bakpoeder
 • 1/4 tl baksoda
 • 2 overrijpe bananen (hoe rijper hoe liever!), in stukjes en fijn geprakt
 • 50 g speltbloem
 • 50 g havermeel
 • 1/4 tl zout
 • 1 el kokosrasp
 • rasp van 1 sinaasappel*)
 • 1 el vlokken of hagelslag (puur)

*) koolzaadolie: kies voor de ‘bak/braad’ variant. Vanille-extract van goede kwaliteit is te koop bij natuurwinkels. Kies voor eieren met de code 0 of 1 (EKO keurmerk of biologisch dynamisch); dit zijn eitjes van kippen die een goed leven hebben! Sinaasappelrasp: je kunt een biologische sinaasappel gebruiken, maar bij natuurwinkels is sinaasappelrasp ook te koop in zakjes bij de bakingrediënten Als je vegan eet kun je het ei vervangen door ‘Ei-ersatz’, een vervanger voor ei in poedervorm dat te koop is bij Ekoplaza en andere natuurwinkels. Kijk op de verpakking hoeveel je nodig hebt voor één ei. Vervang de melk door een plantaardige melk van jouw keuze.

Methode

 1. Verwarm je oven voor op 170 graden. Zet het rooster op de één na onderste stand. Vet een cakeblik in en zet klaar.
 2. Meng de koolzaadolie, agavesiroop, melk, vanillearoma, ei en banaan door elkaar met een mixer. Het mengsel mag flink schuimen.
 3. Meng in een andere kom het bakpoeder, de baksoda en het zout door de bloem en het meel en voeg dit met een spatel en voorzichtig bij het olie-banaanmengsel.
 4. Voeg er dan het kokosrasp, de sinaasappelrasp en de vlokken of hagelslag aan toe en meng voorzichtig.
 5. Stort het mengsel in de cakevorm en zet in het midden van het rooster. Bak in 40 a 50 minuten gaar (let op: test het bananenbrood de eerste keer goed uit met jouw oven, zie opmerking in de tekst hierboven).
 6. Laat het bananenbrood in de vorm op een rooster ca 10 minuten afkoelen en stort het dan voorzichtig op het rooster om helemaal af te koelen. Bewaar in aluminiumfolie (2 à 3 dagen houdbaar).

Plaats een reactie