Nazomerse wortelsoep met gember & zoete aardappel

Nu veel scholen weer zijn begonnen en iedereen de draad van het leven langzaam weer op pakt, is het altijd fijn om een lekker recept te hebben voor een kostelijk soepje dat razendsnel klaar is. 

Als amuse bij een onverwachte borrel, als lunch of voor als je ’s avonds moe thuis komt en geen puf hebt om te koken, maar wel zin in puur en natuurlijk eten dat je energie geeft.

De soep blijft twee dagen goed in de koelkast

De soep is prima in het vooruit te maken; eenmaal afgekoeld kun je de soep -goed afgesloten- twee dagen bewaren in de koelkast. Serveer met brood en wat olijfolie.

Bloeiende oregano uit de kruidentuin

Als topping gebruikte ik het prachtige blad van de Oost Indische kers, de bloeiende oregano uit de kruidentuin en wat zaadjes van Nigella ofwel ‘Juffertje-in-’t-groen (zelf kweken? klik hier voor kweektips!)…. Niet alleen mooi, maar het smaakte ook erg goed bij de soep. Als je zelf geen tuin of kruiden hebt, kun je bijvoorbeeld wat koriander- en komijnzaad grof malen in een vijzeltje en dat erover strooien.

Wat dit gerecht jou brengt

Zoete aardappelen en worteltjes hebben een hoog gehalte aan bètacaroteen. Zodra deze stof in ons lichaam komt, wordt het automatisch omgezet in vitamine A. Hoe meer bètacaroteen je binnen krijgt, hoe sterker het schild om onze cellen wordt dat het lichaam bouwt om giftige vrije radicalen te bestrijden. Deze twee supergroenten zijn goed voor je ogen, huid en geven je immuunsysteem een boost. Ook oregano helpt je immuunsysteem. En in China wordt wel gezegd dat je ‘met de geur van gember de doden weer levend krijgt’ …. kortom: deze combinatie van natuurlijke ingrediënten geeft je altijd energie als je dat nodig hebt.  

Recept

Voor: 2 als hoofdgerecht en 3 als voorgerecht (of 6 als amuse in kleine glaasjes)
Bereidingstijd: 30 minuten
Vegan en glutenvrij

Ingrediënten

  • 1 kleine ui, geschild en gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • stukje verse gember, ca 2 cm, klein gehakt of geraspt
  • 2 tenen knoflook, geschild
  • snuf chilivlokken (naar smaak)
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 250 g worteltjes, schoongemaakt en in stukjes van ca 1 cm
  • 1 grote zoete aardappel, ca 225g, geschild en in stukjes van ca 2 cm
  • 1 vastkokende aardappel, geschild en in blokjes
  • 600 ml groentebouillon
  • Optioneel: (plantaardige) naturel yoghurt en kruiden naar smaak (zie introtekst)

Methode

  1. Fruit de ui glazig in de olijfolie, op niet te hoog vuur, in een pan met dikke bodem.
  2. Knijp de knoflooktenen uit in de pan en voeg de fijngehakte gember toe. Bak even mee en voeg dan de specerijen (chilivlokken, koriander- en komijnpoeder) toe. Roer goed.
  3. Voeg de groenten (wortel, zoete aardappel en gewone aardappel) toe, roer en bak een paar minuten mee op laag vuur. Voeg eventueel nog een klein beetje olijfolie toe als het mengsel te droog wordt.
  4. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat ca 15 minuten koken op laag vuur of tot alles gaar is.
  5. Laat iets afkoelen en pureer dan met een staafmixer of in de Magimix blender.
  6. Voeg eventueel wat yoghurt toe en strooi er vers gehakte kruiden naar smaak over.
  7. Serveer met knapperig brood en wat olijfolie.

4 gedachten over “Nazomerse wortelsoep met gember & zoete aardappel”

  1. Ha hallo, net je kookboeken ontdekt. Jammer dat je met de keuken gestopt bent! Ik had graag van je willen leren reallife.
    Je boek inspireerde me zo dat ik een oogstfeest heb gegeven. Ik heb net een half jaar een volkstuin, gedeeld met mijn buurvrouw. We hebben gesmuld van verschillende recepten uit je boek! Bedankt daarvoor. Hier ga ik je zeker volgen.

    Beantwoorden
    • He Stella!
      Dank je wel voor je leuke reactie. Geweldig dat jullie een oogstfeest hebben georganiseerd en super leuk dat je recepten uit mijn boeken hebt gebruikt. Wat heb je zelf ook een mooi blog! Leuk om je te gaan volgen:-)
      Liefs
      Natascha

      Beantwoorden

Plaats een reactie