Herfstquiche van pompoen, hazelnoten, feta & tijm

Een quiche die je verwarmt en alle geborgenheid biedt die je nodig hebt als het buiten somber is! 

Je maakt de bodem zelf; die is in 5 minuten klaar en moet dan even rusten in de koelkast. Het voordeel van deze heerlijke speltbodem is dat je ‘m niet hoeft voor te bakken en…hij lukt altijd.

Het basisrecept voor deze fantastische quichebodem (al zeg ik het zelf:-)) vind je hier. Als je het deeg hebt bereid en het moet rusten in de koelkast, kun je de vulling maken. Het recept daarvoor vind je hieronder. 

Ik maak deze quiche graag in het weekend, als snack bij de borrel. Of op zondag, zodat ik hem maandag alleen nog even uit de koelkast hoef te halen en als diner kan opwarmen in de oven. De tweede dag is de quiche namelijk nóg lekkerder dan de eerste!

Recept

Voor: 6 – 8 personen als snack / Als hoofdgerecht: voor 2 – 3 personen  
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiding, baktijd 45 minuten
Voor een quichevorm van 20 – 25 cm

Ingrediënten

  • halve flespompoen (ca 400 g), geschild* en in blokjes van ca 2cm
  • olijfolie, zout, peper naar smaak
  • paar takjes tijm (ik gebruik graag citroentijm, maar gewone kan ook!)
  • paar takjes salie
  • 3 worteltjes (ca 125 g), gewassen en in plakjes van ca 2cm
  • 1 flinke ui, geschild, gehalveerd en in dikke ringen
  • 2 tenen knoflook, in de schil
  • 40 g hele hazelnoten
  • 250 ml room
  • 3 eieren van blije kippen
  • 3 el Parmezaanse kaas of Pecorino
  • geraspte nootmuskaat
  • 100 g feta, in dobbelsteentjes
  • roomboter om de bakvorm in te vetten

*) De quiche is eenmaal afgekoeld en verpakt in alufolie één à twee dagen houdbaar in de koelkast. In het begin van de herfst kun je flespompoenen ook mét schil gebruiken; die is dan nog niet hard, zoals in de winter, als de vrucht is ingedroogd. Voor dit recept verwijder ik de schil toch wel altijd, dus ook in de herfst, aan het begin van het seizoen. De quiche wordt er echt veel smeuïger van.

Methode

  1. Maak eerst het deeg volgens het basisrecept op deze site (zie link in tekst hierboven). Als het deeg in de koelkast rust, maak je de vulling.
  2. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  3. Meng de blokjes flespompoen in een schaal met wat olijfolie, zout en peper, de tijmblaadjes en het fijngesneden salieblad. Laat even staan.
  4. Meng de wortels en de ui in een aparte schaal met olijfolie, zout en peper. Zet apart.
  5. Verdeel de pompoen over bakpapier op een bakplaat en laat ruimte over om straks de rest van de vulling toe te voegen. Laat de pompoen ongeveer zeven minuten roosteren. Voeg er vervolgens de wortels, ui en de twee hele tenen knoflook (in de schil!) aan toe en laat nog eens 15 tot 20 minuten gaar worden. Proef of de pompoen zacht is. De wortel mag nog ‘bite’ hebben. Zet apart.
  6. Rooster intussen de hazelnoten een paar minuten in een pan zonder olie op niet te hoog vuur en blijf erbij om aanbranden te voorkomen. Laat even afkoelen. Hak met een scherp mes in grove stukken.
  7. Meng de room met de eieren en klop er de kaas door. Breng goed op smaak met voldoende zout, vers gemalen zwarte peper en een snuf vers geraspte nootmuskaat.
  8. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed er de met boter ingevette bakvorm mee. Prik gaatjes in de bodem.
  9. Meng de ovengroenten met de feta, de noten en meng er de twee gepofte (en van de schil ontdane en in kleine stukjes gesneden) knoflooktenen door. Meng goed en proef of er nog zout en peper bij moet. Verdeel dan over de quichebodem.
  10. Schenk er vervolgens het roommengsel regelmatig overheen.
  11. Zet ongeveer 40 – 45 minuten in de oven: let op, elke oven is anders, dus check even hoe het bij jou gaat. De quiche moet mooi goudbruin zijn.
  12. Daarna ongeveer 10 minuten laten afkoelen en warm of op kamertemperatuur serveren met een grote groene salade.

Plaats een reactie