Madeleines à l’orange – vegan en suikervrij

Zalig, deze vegan madeleines! En nee, het is niet ingewikkeld om ze te maken, zelfs eenvoudiger dan ‘gewone’ madeleines….

Misschien moet je even naar de natuurwinkel voor wat ingediënten, maar als je die eenmaal in huis hebt is het bakken van deze kostelijke cakejes een fluitje van een cent.

De madeleines zijn een vondst van de Duitse Stefanie Reeb van Wellcuisine, uit haar boek ‘Süss & Gesund’ (helaas niet in het Nederlands vertaald). Stefanie heeft een blog en is niet alleen natuurvoedingskundige, maar ook yogalerares en vooral een heel positieve en inspirerende vrouw, die ook retreats op Mallorca geeft met haar lief Thomas. Ze heeft een frisse en praktische kijk op alles wat met gezond eten te maken heeft en bedenkt de heerlijkste gerechten zonder vlees, boter en geraffineerde suiker.

Recept

Voor: 12 grote of 24 kleine madeleines (afhankelijk van de bakvorm)  
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiding, 15 minuten baktijd

Voor dit recept heb je een bakvorm voor madeleines nodig (van 12 of 24 stuks)

Ingrediënten

 • 100 g speltbloem
 • 50 g amandelmeel
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/3 tl (Himalaya)zout
 • 80 g gesmolten kokosolie + iets extra om de bakvorm in te vetten
 • 150 g ongezoete appelpuree
 • 60 ml ahornsiroop A kwaliteit
 • 2 el citroensap
 • 1 tl biologische sinaasappelolie of 2 el biologische sinaasappelrasp, fijn gehakt

Methode

 1. Verwarm de oven voor tot 180 graden.
 2. Meng de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en het zout in een ruime kom.
 3. Meng in een andere kom de gesmolten kokosolie, appelpuree, ahornsiroop, het citroensap en de sinaasappelolie/-rasp. Voeg aan het bloemmengsel toe en meng goed met een spatel.
 4. Vet de madeleinevorm in met wat van de gesmolten kokosolie (als je een siliconenvorm gebruikt dan hoef je dat niet te doen en kun je de vorm alleen even met water afspoelen). Het madeleine-deeg met een eetlepel verdelen over de 12 of 24 uitsparingen in de vorm.
 5. Bak circa 15 minuten op de onderste etage van de oven – let op: elke oven is anders, dus let goed op: de madeleines zijn gaar als ze licht gebruind zijn. Haal uit de oven en laat ca 5 minuten afkoelen in de vorm. Leg ze vervolgens los op een rek en laat geheel afkoelen.
 6. De madeleines smaken het lekkerst als ze helemaal zijn afgekoeld. Je kunt ze in een trommel of afgesloten doosje 3 à 4 dagen bewaren.

Plaats een reactie