Speculaaskoek

Een zoetekauw ben ik niet. Zodra ik een hap neem van een toetje of taart, heb ik genoeg. Maar ik heb ontdekt dat dat komt door de enorme hoeveelheid suiker en boter die vaak worden gebruikt. 

Want sinds ik zonder geraffineerde suiker en boter bak, krijg ik er geen genoeg van. Zo heb ik speciaal voor deze tijd van het jaar, met de lange avonden en zicht op de feestelijke decembermaand, deze speculaaskoek bedacht. Zonder boter, zonder geraffineerde suiker en (voor wie dat wil uitproberen!) zelfs zonder ei. De smaak is vergelijkbaar met gevulde speculaas, de textuur doet denken aan Indische spekkoek….iedereen die het proeft is er gek op.

Het is super makkelijk én snel te maken en heeft een verrassend ‘secret ingrediënt’: grote witte bonen uit blik. Net als in het bananenbrood gebruik ik in dit gerecht ook geen boter, maar koolzaadolie. Dat wordt in de Turkse en Scandinavische keuken ook vaak gebruikt bij het bakken. Je baksel blijft er veel langer smeuïg door. Gebruik wel koolzaadolie die geschikt is om mee te bakken. Ik gebruik ahornsiroop (A kwaliteit) of agavesiroop en geen suiker.

Als je vegan eet kun je het ei vervangen door ‘Ei-ersatz’, een vervanger voor ei in poedervorm dat te koop is bij Ekoplaza en andere natuurwinkels. Kijk op verpakking hoeveel je nodig hebt voor één ei. Vervang de melk door plantaardige melk van jouw keuze.  

Recept

Voor: een kleine cake, 6 – 8 plakken (cakevorm 20×12 cm van Dille & Kamille) / recept eenvoudig te verdubbelen voor grotere cakevorm  
Bereidingstijd: voorbereidingstijd ca 15 minuten, baktijd 40 – 50 minuten

Ingrediënten

 • 50 ml koolzaadolie*)
 • 65 ml ahornsiroop (A kwaliteit) (agavesiroop kan ook)
 • 50 ml biologische melk**)
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 ei van een blije kip of 1x Ei-vervanger**)
 • 1 tl bakpoeder (4 g)
 • 1/2 tl baksoda (2g)
 • 1 blik (240 g uitlekgewicht) grote boterbonen (bijv boterbonen van Bio Idea bij Ekoplaza)
 • 1/4 tl zout (1g)
 • 100 g speltbloem
 • 2 el koekkruiden (10 g)
 • 12 witte amandelen voor de garnering

*) Koolzaadolie: zie tekst bij intro!
**)Als je vegan eet kun je het ei vervangen door ‘Ei-ersatz’, een vervanger voor ei in poedervorm dat te koop is bij Ekoplaza en andere natuurwinkels. Kijk op de verpakking hoeveel je nodig hebt voor één ei. Vervang de melk door plantaardige melk van jouw keuze.  

Methode

 1. Verwarm je oven voor op 170 graden. Zet het rooster op de één na onderste stand. Vet een cakeblik in en zet klaar.
 2. Als je vervangend ei gebruikt, meng de poedervorm dan met de op de verpakking aangegeven hoeveelheid water en laat 5 minuten staan.
 3. Laat de bonen in een vergiet uitlekken en maal ze dan met een staafmixer tot een fijne puree (let op: zorg er voor dat er geen bonen achterblijven, het moet echt een fijne puree zijn!)
 4. Meng koolzaadolie, ahornsiroop, melk, vanillearoma, ei(vervanger) en bonenpuree door elkaar met een mixer tot het goed vermengd is.
 5. Meng in een andere kom bakpoeder, baksoda en zout door elkaar. Voeg er de speltbloem en de koekkruiden aan toe en meng alles grondig en goed.
 6. Voeg dit bloemmengsel met een spatel voorzichtig bij het andere mengsel. Roer goed door elkaar en vul de cakevorm ermee.
 7. Verdeel de amandelen over de koek.
 8. Bak in 40 a 43 minuten gaar (let op: test de speculaaskoek de eerste keer dat je ‘m bakt goed uit met jouw oven, elke oven is immers anders)
 9. Laat de koek in de vorm op een rooster ca 10 minuten afkoelen en stort het dan voorzichtig op het rooster om helemaal af te koelen. Bewaar in aluminiumfolie (2 à 3 dagen houdbaar).

Plaats een reactie