Wortelsalade met gebakken ricotta & sinaasappel

Voor deze salade bak je de ricotta, zodat je de stevig geworden massa daarna makkelijk kunt verbrokkelen: het smaakt minder heftig dan geitenkaas, maar zorgt wel voor die lekker smeuïge textuur in je salade!

Deze salade is voldoende als hoofdgerecht of lunch voor 2 personen. Als onderdeel van een buffet is het voldoende voor 4 tot 6 personen. Je kunt de hoeveelheden gemakkelijk verdubbelen als je meer nodig hebt!

TIP! Deze salade kun je goed vooraf bereiden: zorg dat alle losse onderdelen zijn voorbereid en op kamertemperatuur zijn ( je kunt de onderdelen een dag vooraf bereiden en in de koelkast bewaren).  Meng de salade op het laatste moment zodat alles een lekkere bite houdt.

Dit is een recept uit mijn kookboek Share. Inmiddels vrijwel niet meer nieuw te koop, maar misschien heb je geluk en vind je in ons eigen winkeltje nog een exemplaar…. klik hier!

Recept

Voor: 2 als lunch/hoofdgerecht en 4-6 als onderdeel van een buffet  
Bereidingstijd: ca 45 minuten

Ingrediënten

  • 100 g bio of biodynamische ricotta
  • 400 g regenboogwortel, geschild en eventueel gehalveerd of in de lengte in kwarten
  • 150 g (volkoren) couscous
  • 20 g pistachenoten, gepeld
  • handje platte peterselie, grof gehakt
  • paar takjes dille, grof gehakt
  • marinade voor de wortelen: 4 el olijfolie; 1 tl ras al hanout; 1 tl gemalen koriander; snuf chiliflakes; snuf grof zeezout
  • dressing: 1 sinaasappel, in partjes en sap opgevangen in schaal, 2 el olijfolie, 1 tl witte wijnazijn of ciderazijn

Methode

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Bekleed een bakblik met bakpapier en smeer er de ricotta met de bolle kant van een lepel uit tot een laag van ca 0,5 cm. Strooi er een beetje zout en peper over en giet er wat olijfolie op.
  2. Maak de marinade voor de wortelen door de ingrediënten in een afsluitbaar jampotje door elkaar te schudden. Doe de wortelen in een grote kom en meng de marinade erdoor. Zet apart.
  3. Bak de ricotta 15 minuten in de oven tot stevig. Laat afkoelen op de bakplaat. Bekleed een andere bakplaat met bakpapier en leg er de wortelen op. Bak ze in ca 25 minuten gaar en bruin.
  4. Maak de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
  5. Rooster de pistachenoten en hak grof.
  6. Maak de dressing door alle ingrediënten in een grote kom door elkaar te roeren.
  7. Laat de wortelen iets afkoelen.
  8. Pak een mooie schaal en leg er een laagje couscous op. Vervolg met wat wortelen en verbrokkel er wat van de ricotta en de verse kruiden over. Herhaal dit steeds tot de wortelen en couscous op zijn, giet er de dressing met de sinaasappel over en eindig met nog wat ricotta, verse kruiden en pistachenoten.

Lauwwarm of op kamertemperatuur serveren met wat geroosterd brood.

2 gedachten over “Wortelsalade met gebakken ricotta & sinaasappel”

Plaats een reactie