Potage parmentier met halloumi & gepofte knoflook

Wat is er fijner dan een heerlijke wandeling te maken op een winterse dag en je bij thuiskomst te verwarmen aan een kostelijke kop home made soep?

Deze soep is heel makkelijk te bereiden. Hij heeft zijn roots in Frankrijk, zoals de naam al verraadt. Een ‘potage parmentier’ is eigenlijk gewoon soep die wordt bereid met in boter gaar gestoofde prei en aardappelen.

Traditioneel wordt de soep door een puntzeef gehaald, maar ik pureer de soep omwille van de snelheid in een blender of met de staafmixer. Van origine geserveerd met broodcroutons, dien ik het soepje liever op z’n 21e eeuws op, met gebakken halloumi en gepofte knoflook.

De soep is tot 5 dagen afgesloten in de koelkast te bewaren.

Recept

Voor: 4 personen als voorgerecht, 2 personen als hoofdgerecht, 6 personen als amuse  
Bereidingstijd: ca 30 minuten

Glutenvrij

Je kunt deze soep ca 5 dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Bewaar de gebakken halloumi in een apart doosje en de knoflooktenen ook in een apart doosje. De kaas zal weer zacht worden door de warmte van de soep!

Ingrediënten

 • 2 preien (ca 300 g), alleen het witte gedeelte, gewassen en in ringen gesneden
 • 400 g vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
 • 50 g boter van blije koeien (biologisch of nog liever biodynamisch dus!)
 • 1 liter groentebouillon
 • 225 g biologische halloumikaas*) – in de lengte in plakken gesneden van ca 1/2 cm dik
 • 3 bollen knoflook, de teentjes los gehaald maar in de schil laten
 • 2 handen platte of krulpeterselie, grof gehakt
 • olijfolie
 • (Keltisch) zout
 • vers gemalen zwarte peper

*) halloumi is een kaas uit Cyprus en verkrijgbaar bij natuurwinkels, grote supermarkten, Turkse & Marokkaanse winkels en kaasspeciaalwinkels.

Methode

 1. Verwarm de oven voor tot 190 graden. Meng de lossen tenen knoflook (met de schil er nog omheen) met 1,5 el olijfolie. Spreid uit over een met bakpapier bekleed bakblik en pof in 20 minuten boterzacht. Laat afkoelen en verwijder de schilletjes.
 2. Maak intussen de soep: verhit de boter in een grote soeppan. Voeg de prei en aardappelblokjes toe en bak op hoog vuur een paar minuten mee. Zet het vuur dan lager en stoof de prei met het deksel op de pan circa 5 minuten.
 3. Voeg de groente-bouillon toe en kook de groenten helemaal gaar en zacht.
 4. Laat even afkoelen en pureer dan met een staafmixer of in de blender.
 5. Roer de gehakte peterselie door de soep en bewaar nog wat voor de garnering.
 6. Smeer met een kwastje wat olijfolie over de halloumi-plakken en leg ze vervolgens (met de geoliede kant naar beneden) in een koekenpan en bak tot goudbruin. Smeer dan nog wat olijfolie op de bovenkant en keer de plakjes om. Bak tot ook die kant goudbruin is.
 7. Snijd de halloumi in kleine stukjes. Halveer grote knoflooktenen eventueel ook.
 8. Doe in elke kom wat halloumi en gepofte knoflook (houd wat achter voor de garnering) en schenk er dan de warme soep bij. Garneer met de achtergehouden halloumi, knoflook, peterselie en maal er nog wat zwarte peper overheen.

Plaats een reactie