Snelle pickle van radijs & citroentijm

Het zal je misschien verbazen, maar ik heb in de keuken niet altijd even veel geduld. Omdat mijn leven bij tijd en wijle ook nogal hectisch kan zijn, houd ik ervan om het allemaal zo eenvoudig mogelijk te houden. 

Natuurlijk zijn er ook dagen waarop ik de tijd en zin heb om lekker lang in de keuken te staan. Maar de meeste recepten die ik bedenk, zijn snel en makkelijk te bereiden. Zo ook deze pickle van radijs.

Normaliter verwarm je voor een pickle een mengsel van water, azijn en suiker in een pan, zodat de suiker kan oplossen. Het is niet zo heel veel extra werk natuurlijk, maar toch, en je moet die pan ook weer afwassen….Ik heb dat koken in dit recept dus achterwege gelaten. Ik gebruik voor deze radijs-pickle namelijk geen suiker, maar ahornsiroop. Het voordeel daarvan is niet alleen dat het nèt iets gezonder is, maar ook dat je het niet hoeft op te lossen. Zo blijven je radijsjes bovendien ook net iets knapperiger. Let er bij de bereiding wel op dat je het zout eerst oplost in de azijn (even kloppen met een kleine garde of vork), net zoals de Fransen dat doen als ze een klassieke vinaigrette maken.

De radijs-pickle is kostelijk over salades of op een broodje met hummus of kaas. Ik bewaar ‘m maximaal 5 dagen in de koelkast, maar voor die tijd is het allang op natuurlijk:-)

Dit recept hoort bij de serie Groen Geluk (over radijsjes). Klik hier om alles te lezen over de geschiedenis, voor kweektips en voor andere lekkere recepten met radijs!

Recept

Voor: een pot van 500 ml  
Bereidingstijd: 15 minuten + minimaal 3 uur tijd om op smaak te komen

Vegan en glutenvrij

De radijs-pickle is maximaal 5 dagen houdbaar in de koelkast. Sluit steeds goed af en zet koel weg.

Ingrediënten

 • 1 bos radijs
 • paar takjes citroentijm (of andere kruiden, naar keuze, zoals dille of venkelblad)
 • 150 ml witte wijnazijn of appelciderazijn
 • 1/2 el zout
 • 150 ml mineraalwater (plat)
 • 1 el ahornsiroop (A kwaliteit) of agavesiroop

Methode

 1. Maak de radijsjes schoon. Verwijder de wortels en het groen (bewaar het blad om er een pesto mee te maken). Snijd de radijs op de mandoline of met een scherp mes in dunne plakjes. Doe de radijs met de citroentijm in een schone pot van ongeveer een halve liter.
 2. Meng de azijn met het zout in een maatbeker. Klop met een garde of vork tot het zout helemaal is opgelost.
 3. Voeg het mineraalwater en de agave- of ahornsiroop toe en meng alles goed.
 4. Schenk alles bij de radijsjes en sluit goed af. Zet in de koelkast en laat minimaal 3 uur op smaak komen.

2 gedachten over “Snelle pickle van radijs & citroentijm”

  • ha Antoinette
   Het maakt niet zoveel uit, ik gebruik ze door elkaar (als de ahorn op is, gebruik ik de agave – en andersom!). Ik pas het even aan in het recept, dank je voor je oplettendheid!
   Groet!
   Natascha

   Beantwoorden

Plaats een reactie