Geroosterde bloemkool met labneh & dukkah

Hollandse bloemkool van de koude grond smaakt goddelijk en vraagt om een heel pure bereiding, zoals hier. Dukkah is een ontzettend lekkere mix van noten en specerijen uit Egypte. Klik hier voor het recept!

Labneh maak je ook eenvoudig zelf, van yoghurt. Je kunt ook kant-en-klare hangop gebruiken, maar let er alsjeblieft wel op dat je zuivel van blije dieren gebruikt. Liefst biodynamische zuivel. Koeien hebben bijvoorbeeld vaak hun hoorns nog – een Zwitserse kaasmaker vertelde mij eens dat hun intuïtie daarin huist en kalfjes mogen langer bij hun moeder zijn. Los van het dierenwelzijn smaakt het ook allemaal zoveel lekkerder!

Recept

Voor: lichte maaltijd voor 2 of als onderdeel van een buffet voor ca 6 personen  
Bereidingstijd: ca 30 minuten + voorbereiding labneh (minimaal 7 uur van te voren)
Glutenvrij

Ingrediënten

Voor het recept van de dukkah: volg de link in de tekst hierboven.

Voor de labneh:

  • 225 g volle yoghurt

Voor de geroosterde bloemkool:

  • 1 kleine bloemkool, liefst bio of van eigen teelt, gewassen en in roosjes
  • paar eetlepels olijfolie
  • optioneel platte peterselie

Methode

  1. Maak de labneh minimaal 6 uur vooraf. Leg een kaas – of theedoek in een zeef en leg die in een schaal (de zeef mag de bodem niet raken). Schep de yoghurt erin en dek goed af om uitdrogen tegen te gaan. Laat minimaal 6 uur staan en doe de labneh dan in een afgedekte kom tot gebruik.
  2. Maak de dukkah volgens het recept (link hierboven in de tekst). Zet apart.
  3. Verwarm de oven voor op de grillstand tot 180 graden. Zet de bloemkoolroosjes onder water in een pan en breng aan de kook. Laat ca 7 minuten koken of tot ze nog stevig maar nét gaar zijn. Giet af, doe in grote kom en meng met de olijfolie en wat zout en peper. Leg alles op een bakplaat en verdeel het zo dat de roosjes niet op elkaar liggen. Zet onder de grill en rooster tot de roosjes een mooie bruine kleur hebben (de tijd varieert per oven, maar gemiddeld duurt dit 15 à 20 minuten).
  4. Leg de bloemkool op een mooie schaal en verdeel de labneh erover. Strooi de dukkah er tot slot overheen en als je dat lekker vindt wat gehakte platte peterselie.

Plaats een reactie