Pompoenkroketjes

Een magische snack uit herfstig Italië, waar ze ‘crocchette di zucca’ heten. In hartige gerechten met pompoen worden daar vaak amaretti gebruikt, die qua smaak lijken op onze bitterkoekjes. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het zorgt voor een verrukkelijke smaak in combinatie met de pompoen. Gebruik liever echte amaretti uit Italië in plaats van bitterkoekjes. Die zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar in supermarkten en delicatessenwinkels.

Veel werk? Valt best mee! Het is de moeite méér dan waard, dat verzeker ik je. Probeer het gewoon eens uit, op een herfstige zondagmiddag!


Receptuur & fotostyling: Natascha Boudewijn, Fotografie: Juliëtte van Eijsden 
Uit kookboek Share (Natascha Boudewijn)

Vegetarische snack, voor 8 à 10 stuks
Bereidingstijd circa 5 kwartier

Ingrediënten

 • 350 g flespompoen, (gewicht met schil, 250 g zonder schil = ca. 1/2 flespompoen), in stukken van ca. 4 cm
 • ca. 3 takjes rozemarijn, salie, tijm: naar keuze, naaldjes of blaadjes grofgehakt
 • 4 grote tenen of 6 kleine knoflook, heel dus mét schil
 • snuf grof zeezout& versgemalen peper, naar smaak
 • 2 el olijfolie
 • ca. 15 g (vegetarische) Parmezaanse kaas
 • ½ ei, geklopt
 • ca. 25 g broodkruim van Panko + extra om te paneren (of paneermeel)
 • 1 à 2 stuks Amaretti, verkruimeld
 • snuf nootmuskaat
 • zonnebloemolie

Methode

 • Verwarm de oven voor tot 190 °C. Meng intussen de pompoen, kruiden, knoflook, zout en peper met de olijfolie in een kom. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 minuten in de oven of tot je met een mes gemakkelijk door de pompoen glijdt.
 • Laat iets afkoelen en pel dan de knoflooktenen. Gooi de velletjes weg. Meng alles met de keukenmachine of een staafmixer tot een grove puree.
 • Voeg de kaas, 1/4 ei, 25 g broodkruim en de Amaretti toe en meng tot je een stevige, dikke vulling hebt. Voeg zo nodig nog broodkruim toe als het te nat blijft. Breng indien nodig op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat. Laat de vulling minimaal 15 minuten opstijven in de koelkast (of de hele nacht) en zet intussen de rest van het ei (1/4) en het broodkruim op twee aparte diepe borden klaar.
 • Vorm met natte handen kleine kroketjes en haal ze eerst door het ei en dan door het broodkruim.
 • Verhit een pan met een flinke laag zonnebloemolie tot circa 150 °C, of tot een stukje brood dat je erin gooit de olie doet bruisen. Bak de kroketjes in porties rondom goudbruin en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Frituur desgewenst nog wat salieblaadjes als decoratie en serveer de kroketjes lekker warm met citroenmayonaise.