Ode aan de herfst: gepofte tamme kastanjes

In de herfst zie je ook in Nederland steeds vaker tamme kastanjes op markten en in winkels. Omdat het culinaire gebruik van deze supergezonde noot (in een kastanje zit meer vitamine C dan in welke andere noot ook!) in onze Lage Landen geen traditie kent, weten veel mensen niet zo goed wat ze ermee aan moeten.

Het poffen van kastanjes is dan een leuke manier om er kennis mee te maken: het is makkelijk en het pellen is leuk om samen te doen, bijvoorbeeld na een herfstwandeling.

TIP
Tamme kastanjes: waar te vinden en te koop?
In veel parken en op landgoederen vind je de tamme kastanjeboom. Je kunt aan de vrucht heel goed zien dat het om een tamme kastanje gaat: die is veel stekeliger dan een wilde kastanje (zie foto). Als je de tamme kastanjes liever niet zelf raapt, maar wilt kopen, kijk dan vanaf september op de markt en in natuurwinkels. Die verkopen steeds vaker een prachtige verse oogst uit Frankrijk. Let er bij het uitzoeken op of de kastanjes goed vers zijn: glanzend aan de buitenkant en stevig in hun schil.

Recept

Dit recept ontwikkelde ik voor mijn serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine. Volg deze link om het artikel te lezen – hier vind je ook het recept voor de gepofte tamme kastanjes en ander lekkers!

Plaats een reactie