Hazelaar als bron van kracht

Wie de afgelopen dagen in het bos was, heeft het vast al opgemerkt: de hazelaar staat weer in bloei! Dit is de eerste boom uit onze wilde flora die in bloei komt, vaak al in januari.

De mannelijke katjes hangen als prachtige, goudkleurige snoeren aan de nog kale takken; ze geven het verder nog zo kale bos iets magisch. De hazelaar is met recht een magische boom – in de oudheid stond zij symbool voor wijsheid, vruchtbaarheid, optimisme en speelsheid.

Pionier

De hazelaar was zo´n 9.000 jaar geleden, samen met onder andere de berk, een van de eerste bomen die zich als pionier na de laatste ijstijd weer op het vaste land verspreidde. Ze heeft de mens altijd al begeleid; in het bronzen en stenen tijdperk moet de hazelaar al goed bekend zijn geweest – in Zwitserse paalwoningen werden grote hoeveelheden intact gebleven doppen gevonden.

Spirituele kracht

In de omgeving van de hazelaar kun je, als je je daarvoor openstelt, inspiratie en helderheid ervaren. De hazelaar sluit ons aan op de oneindige bron van weten. Zij helpt onze geest beweeglijk en behendig te worden, vlug als de wind, die de fijne kleine pollen als gele wolken van struik naar struik verspreidt. Het hout van de hazelaar past zich snel aan aan de energiestromen van de mensenhand en daarom werden wichelroedes vaak van het hout van de hazelaar gemaakt.

Gezondheid

De hazelaar is een zeer geneeskrachtige plant – vruchten, blad, schors en katjes worden gebruikt. Duizend jaar geleden werd olie van hazelnoten al ingezet in de strijd tegen lintwormen. En Hieronymus Bock, een Duits botanicus, schreef in de 16e eeuw bij hardnekkige hoest al gedroogde en fijngestampte hazelnoten in honingwater voor.

Thee van katjes

Heb je griep, longontsteking of last van een hoge bloeddruk? Probeer eens een thee, bijvoorbeeld in combinatie met (gedroogde) vlierbloesem. De katjes van hazelaar zouden volgens de overlevering de stofwisseling bevorderen en een vochtafdrijvende werking hebben. Pluk altijd voorzichtig en met mate van elke struik en vraag vooraf toestemming aan de plant, om iets voor je eigen welzijn mee te nemen. Een ‘dank je wel’ wordt ook zeer gewaardeerd! Meng 1 eetlepel katjes van de hazelaar met 500 ml bronwater (aan de kook gebracht en iets afgekoeld).

Let op

Gebruik kruiden met mate en informeer bij medicijngebruik of zwangerschap eerst bij je arts of vroedvrouw.

Bronnen: Bäume & die heilende Kraft des Waldes – Adelheid Lingg / Erdefrau – Elisabeth Maria Mayer, Renate Fuchs-Habert

2 gedachten over “Hazelaar als bron van kracht”

  1. Heb het flink te pakken, maar ga er denk ik vandaag toch even op uit. Kijken of de hazelaar hier in de buurt al katjes heeft, vast wel. Bedankt voor de tip 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie