Milde aardappelsoep met chili-olie van Anna Jones

Anna Jones: “deze soep is als yin en yang: een milde, warme aardappelsoep, bereid in melk, met voedzame linzen, die ik afmaak met een pittige olie van chili en amandelen”.

Uit het kookboek van Anna Jones, ‘Vegetarisch het jaar door’. Volgens Anna een perfecte soep voor het begin van het jaar… ik heb het recept natuurlijk uitgeprobeerd en ja, dit is inderdaad een traktatie als het buiten nog koud is en je behoefte hebt aan gezond comfortfood dat je verwarmt én een spicy kick geeft!

Recept

Voor: 4 personen
Bereidingstijd: ca 30 minuten

Ingrediënten

 • 25g ongezouten biologische roomboter
 • 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm
 • 2 el speltbloem
 • 1 el groentebouillonpoeder / 1 blokje bouillon
 • 800 g bloemige aardappels, geschild en gehalveerd of in kwarten
 • 300 ml volle melk of sojamelk
 • 400 g groene linzen uit blik, uitgelekt (of 250 g zelfgekookte)
 • voor de chili-olie:
 • 1 à 2 rode chilipepers (naar smaak)
 • 1 tl tot 1 el chilivlokken (naar smaak, afhankelijk van de scherpte van de vlokken)
 • 2 tenen knoflook
 • 1 volle el amandelen
 • 200 ml milde olie (lichte olijfolie of raapzaadolie)

Methode

 1. Breng een pan met water aan de kook. Smelt de boter op matig vuur in een koekenpan of wok en voeg de prei toe met wat zout. Draai het vuur laag en bak de prei tot hij zacht en zoet is; dit duurt circa 10 minuten.
 2. Roer de bloem erdoor en bak die een minuut mee, zodat de rauwe smaak eraf is. Voeg geleidelijk 600 ml gekookt water toe, gevolgd door het bouillonpoeder of -blokje. Voeg de aardappels toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat koken tot de aardappels gaar zijn, met het deksel op de pan.
 3. Maak intussen de chili-olie. Doe de peper, chilivlokken en knoflook in een keukenmachine en maal het geheel fijn op de pulseerstand. Voeg de amandelen en flink wat zout en peper toe. Maal het geheel nogmaals en doe het met de olie in een kleine pan. [opmerking Natascha: je kunt dit natuurlijk ook met een vijzel doen en het mengsel met de olie in een kleine pan doen]. Bak het mengsel 10 minuten tot goudbruin. Haal van het vuur en zet apart. Gebruik de olie warm (niet heet!) op de soep. Laat de resterende olie volledig afkoelen en bewaar in een pot in de koelkast. De olie is dan drie maanden houdbaar.
 4. Terug naar de soep; voeg melk toe, roer de linzen erdoor en warm het mengsel op tot de melk suddert. Verdeel de soep over diepe kommen en scherp er wat van de chili-olie over.

Plaats een reactie