Volkorenspelt crackers – met venkelzaad & pompoenpitten

Wie nog nooit zelf crackers of knäckebrot heeft gebakken, raad ik aan dat toch eens te proberen. Het is heel eenvoudig en het smaakt zoveel lekkerder dan als je het in de winkel koopt…

Geschiedenis

De zaden en pitten die ik gebruik staan voor mij in deze tijd van het jaar ook echt symbool voor nieuw leven. Spelt is een heel oude graansoort die al vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd. Ook bij Romeinse opgravingen werd spelt gevonden. Volgens de Duitse mystica Hildegard von Bingen (1098-1179), was het oergraan spelt het belangrijkste graangewas. Het is gezond en licht verteerbaar en zij adviseerde voor de jaarlijkse vastenperiode van lichaam en geest dan ook gekookte spelt en venkelthee. Van haar is de uitspraak ‘spelt maakt gezond bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijheid’.

Recept

Dit recept maakt deel uit van de editie Imbolc in mijn serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine. Klik hier om het artikel te lezen – je vindt daar ook het recept van deze heerlijke granola!

Plaats een reactie