Winnen: Sebze, het nieuwe kookboek van Özlem Warren

De Nederlandse vertaling van het kostelijke nieuwe kookboek van Özlem Warren is verschenen bij Good Cook uitgeverij! En o, o, o, wat een recepten staan erin…en wij mogen een exemplaar verloten!

Özlem Warren is in Nederland misschien nog niet zo bekend, maar buiten onze landsgrenzen wel. Ze is Turkse en haar recepten verschijnen in grote internationale kranten, tijdschriften en magazines. Ze reist de wereld over om haar Turkse keuken onder de aandacht te brengen, want kookles geeft ze ook.

Antakya
Özlem brengt in haar nieuwe boek de rijke vegetarische keuken uit het hart van Turkije onder de aandacht. Een prachtig vormgegeven boek, dat zij heeft opgedragen aan haar ouders en aan hun geliefde stad Antakya, de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay. Al vijf generaties de thuisbasis van Özlem’s familie, raakte deze stad tijdens de aardbeving in februari 2023 zwaar beschadigd.

Groenheid
Özlem is geboren en getogen in Turkije en woonde er de eerste 30 jaar van haar leven. Daar komt ook haar liefde voor de groentekeuken vandaan: ze groeide op met voedzame, versbereide maaltijden met groenten van het seizoen. Sebze, de titel van het boek, betekent in het Turks dan ook groente. Het is afgeleid van het Perzische woord sabze of sabzi, dat ʻgroenheidʼ betekent.

Zeytinyağlı
Het boek is op 13 augustus in de Nederlandse vertaling verschenen en telt maar liefst 256 pagina’s vol heerlijke gerechten, zonnige foto’s van zowel eten als het land. Dit is mijn soort eten, zo kook ik zelf ook graag. Wat dacht je van Çilbir, gepocheerde eieren met yoghurt voor ontbijt (klik hier voor het recept)? En dan maak ik voor onze lunch snijbiet gegaard in olijfolie met ui, paprika en rijst, Zeytinyağlı Pazı. Zeytinyağlı zijn groenten bereid in olijfolie en wat water, op smaak gebracht met citroensap, kruiden en specerijen. Ja, doet u maar! Er is een heel hoofdstuk aan deze eenvoudige en kostelijke manier van koken gewijd.

Restjes
In andere hoofdstukken vind je recepten voor brood en hartige baksels, ontbijt, soepen, mezze, salades, streetfood, volkoren granen, peulvruchten en rijst, ovenschotels, stoofpotten en pasta, tafelzuur en natuurlijk ook het zoets….Je vindt in het boek ook een handig overzicht met menusuggesties. Van oudsher wordt in Turkije spaarzaam omgegaan met eten en daarom vind je bij de meeste recepten tips hoe eventuele restjes te hergebruiken en suggesties voor alternatieve ingrediënten. Dat scheelt niet alleen afval, tijd en geld, maar resulteert vooral in verrassende smaakcombinaties.

Dit is een kookboek om te koesteren en nooit meer weg te doen!

  • Auteur: Özlem Warren
  • ISBN: 9789461433220
  • Pagina’s: 256
  • Prijs: € 32,50

Winnen?

Van Good Cook mag ik een exemplaar van dit heerlijke boek verloten onder de lezers van mijn nieuwsbrief!

  1. Ben je nog geen abonnee van de nieuwsbrief? Meld je dan eerst hier aan.
  2. Geef hieronder in een reactie aan waarom je dit boek zou willen winnen.
  3. Deze winactie loopt tot en met 30 september 2024.
  4. De gelukkige winnaar ontvangt een mail met het blije nieuws.

11 gedachten over “Winnen: Sebze, het nieuwe kookboek van Özlem Warren”

  1. Wow, dat klinkt geweldig, Natascha! Ik hou erg van de Turkse keuken, vooral de vele groentegerechten. Ik zou me graag nog meer willen verdiepen in de Turkse keuken.

    Beantwoorden
  2. We zijn al een aantal jaar niet meer op vakantie geweest, ik besteed dan wel wat meer aandacht aan koken en maak specialere dingen, dit boek past er natuurlijk perfect bij: mediterrane gerechten zodat we toch het buitenland in Nederland kunnen beleven ;))
    Liefs Justine

    Beantwoorden
  3. Hallo,
    Ziet er een fantastisch mooi boek uit.
    Ik zou dit boek schenken aan mn bejaarde moeder om er dan samen met haar eens een lekker Turks gerecht uit te maken. Hiermee verrassen we dan hun ongelooflijk lieve Turkse buren als extra bedankje voor de lekkernijen die zij regelmatig brengen.
    Groetjes
    Chantal

    Beantwoorden
  4. Ik wil me graag verdiepen in de Turkse keuken. Ik vind veel gerechten heerlijk die een Turkse collega al weleens heeft bereidt. Ik ben gek op koken en het lijkt me geweldig om ze voor te kunnen schotelen aan mijn familie en Turkse schoondochter.

    Beantwoorden
  5. De eerste keer dat de nieuwe glassenwasser bij het museum waar ik werk de factuur kwam afgeven, zei hij “Ben je Turks? Je lijkt zo op mijn tante”. Nou, bij mijn weten heb ik geen Turkse voorouders, maar ik ben wèl gek op de Turkse keuken. Veel wordt lekkerder van een flinke snuf pul biber of granaatappelmelasse. Hoe leuk zou het zijn om hem de volgende keer dat hij komt iets lekkers uit dit boek te kunnen aanbieden?

    Beantwoorden
  6. Dit boek zou weer een verrukkelijke inspirerende reis worden, zie ik wel.
    Als vakantie-thuisblijver ben ik even naar de boekhandel kunnen gaan om het in te kijken.
    Wat smakelijk kleurrijk vormgegeven! En heel bruikbaar, erg leuk om een groot deel van mijn moestuin oogst op zijn Turks te kunnen verwerken!

    Beantwoorden
  7. Aiaiii deze ziet er goed uit! Ik hou enorm van koken, ben al een tijdje geïnspireerd door de Turkse keuken en het lijkt me heerlijk om mijn kookboekcollectie uit te breiden met dit boek *kwijl* 😉

    Beantwoorden
  8. Turkije is mijn 2e thuis,.. het is een heerlijk land met een prachtige cultuur en natuur. Ik heb sinds mijn 21ste een “Turkse broer”: we zijn soulmates,.. zijn dochter voelt net zo. Ik krijg altijd vragen of ik van Turkse afkomst ben, vanwege mijn voornaam. Het voelt alsof ik daar ooit roots heb gehad.
    Afgelopen zomer ben ik mijn broer gaan opzoeken, en weer zo heerlijk gegeten. Maar wel met vlees,..
    Ik zou mij heel graag de vegetarische keuken eigen willen maken, en leren met hun rijkdom aan groente en kruiden te koken!

    Beantwoorden

Plaats een reactie