Pastinaak voor de geduldigen

Pastinaak was niet zolang geleden een ‘vergeten groente’, maar is gelukkig weer helemaal terug van weggeweest. Pastinaken vragen weinig ruimte in de tuin of op balkon en zijn zeer productief: je kunt er de hele winter van oogsten.

Het is rijk om midden in de winter je tuin in te gaan om je maaltje uit de grond te halen. Als je er een paar in de grond laat zitten, kun je in het voorjaar genieten van hun mooie, lichtgele bloemen.

Culinair

Pastinaak is een veelzijdige groente, die je zowel in hartige als in zoete gerechten kunt verwerken.  Ik rooster pastinaak graag in de oven, maar je kunt de groente ook koken, grillen, frituren en bakken. De smaak lijkt op die van wortel, even zoetig, maar intenser, dieper. Ik ben fan van pastinaak! De groente doet het ook heel goed in zoete baksels, omdat je dan minder zoet hoeft toe te voegen en je gezond kunt snoepen. Uitproberen? Dat lukt met onderstaand recept vast en zeker:

Zelf kweken

Om zelf pastinaak te kweken, moet je wel geduld hebben, want het kiemen van de zaden duurt eeuwen. Juist als je denkt dat het niet lukt, zie je de kleine groene puntjes opkomen. Zaai tussen de rijen radijs – die oogst je tegen de tijd dat de pastinaak een paar blaadjes heeft. Pastinaakzaad kun je niet goed bewaren, dus gebruik elk jaar nieuw zaad. Pastinaak in pot verbouwen lukt goed in potten van minimaal 60 cm diep. Als je daar geen ruimte voor hebt, kun je beter een andere groente kiezen.

Pastinaak houdt van zon en losse grond. Kies een plek die het jaar ervoor is bemest en hark een week voor het zaaien de grond een beetje los. Voeg dan nog wat compost toe, maar overdrijf niet, want overbemesting leidt tot meer blad dan wortel. Hoe eerder je ze zaait, hoe beter. Het liefst al eind februari tot begin maart om in oktober te kunnen oogsten. Alleen als de grond erg nat en zompig is kun je beter nog even wachten.

Zaai de zaden – bij voorkeur bij afnemende maan – op 1 cm diep in groepjes van 15 cm van elkaar, in rijen met 30 cm tussenruimte. Dun uit als ze zo’n 2,5 cm hoog zijn en laat alleen de sterkste staan. Te weinig water vertraagt de ontwikkeling van de wortels, dus geef in het begin veel water. Verminder dat als de wortels dikker worden, want ze kunnen scheuren als ze te veel water krijgen. Oogst vanaf oktober.

Mijn favoriete rassen

Tender & True (traditionele lange pastinaak), Hollow Grown (200 jaar oud, betrouwbaar en zoet), Halflange van Guernsey (uit 1826, van origine Frans, maar generaties lang verbouwd op Guernsey, kortere wortels en heel geschikt om te roosteren). Kijk voor zaden bij Vreekens zaden in Dordrecht (bezoek vooral de winkel en bestel in het seizoen beter niet online vanwege lange wachttijden bezorging).

Bron: mijn eigen boek ‘Greendelicious puur koken met je eigen oogst’, het stilleven dat ik maakte is verschenen in de serie over de Keltische jaarfeesten in Seasons magazine, editie ‘Midwinter‘). 

Plaats een reactie