Brandnetel: cadeautje van Moeder Natuur

Wat een cadeau van Moeder Natuur: brandnetels! Brandnetel reinigt het hele lichaam en zorgt voor een goede doorbloeding. Ook in spiritueel opzicht heb je baat bij dit bijzondere ‘onkruid’….

Brandnetels zuiveren je lichaam en geest in het voorjaar

Brandnetel helpt je beter te aarden, te gronden en zorgt er dus voor dat je beter bij jezelf kunt blijven. Al in het vroege voorjaar zie je de eerste brandneteltjes boven de grond komen. Ik ben er dol op! Ik knip er de topjes regelmatig vanaf zodat de planten steeds bossiger en voller worden. Je ziet je oogst met de dag groeien.

Natuurlijk prikken brandnetels, maar toch knip ik de topjes zonder handschoenen, de onderkant van de blaadjes en de stelen prikken meestal niet. Er wordt wel gezegd dat het prikken van de brandnetel bescherming biedt tegen reuma en jicht, omdat het de doorbloeding van je huid verbetert!

Als je een te kleine tuin hebt of alleen een balkon, of helemaal geen ‘buiten’, dan kun je brandnetel natuurlijk heel goed in een park of bos plukken. Zorg er dus voor dat je alleen de jonge topjes knipt, met een paar malse blaadjes eraan. Gebruik geen planten die vlakbij een weg staan of op een plek waar veel honden worden uitgelaten.

In culinair opzicht is brandnetel eigenlijk net zo veelzijdig als spinazie. Ik was de topjes liever niet, want dan zijn ze moeilijker te verwerken. De ‘prik’ haal je er heel eenvoudig af door ze met een deegroller stevig over een snijplank te rollen. Je kunt ze vervolgens verwerken tot de heerlijkste gerechten!

Wat dacht je van een detox-smoothie om mee wakker te worden? Een brandnetelpaté voor bij de borrel? Een soepje tijdens de lunch of diner? Of gewoon een thee van vers brandnetelblad (of in de winter gedroogd natuurlijk), zo heerlijk en heilzaam voor je geest ook.

Plaats een reactie