Seizoenskalender Lente: inspiratie uit tuin, bos & van de markt

Dit stilleven fotografeerde ik eind april. Het is dan nog fris en er groeit nog niet zoveel in de moestuin. Bij ons in het bos groeit er wel al vanalles en ook op de markt zien we de eerste aanvoer van heerlijk jong groen en knapperig lekkers uit de zuidelijke streken van ons continent.

Ik vond op de boerenmarkt al heerlijke kleine zoete erwtjes en tuinbonen in de peul (ik kook ze niet, maar gebruik ze zó in gerechten, bijvoorbeeld salades of als topping voor pizza), groene asperges en raapstelen. In de tuin stond de daslook al volop in het blad en in bloei (je mag daslook in Nederland niet in het wild plukken, maar kunt in het voorjaar wel plantjes kopen in veel tuincentra; ze houden van schaduw!). In het bos vond ik wilde bloemen en kruiden als dovenetel, hondsdraf en ereprijs.

Omdat velen van ons in de steden of een verstedelijkt gebied wonen en we gewend zijn om het hele jaar praktisch alle groenten en fruit in de supermarkt of bij de groenteman te kunnen kopen, weten veel mensen niet meer hoe ze volgens het seizoen kunnen eten. Daarom voor ieder die daar benieuwd naar is hieronder een overzicht van (wilde) kruiden, groenten, fruit en eetbare (wilde) bloemen die typisch bij de lente horen. De lijst is zeker niet uitputtend, maar als basis heel prettig om mee te werken.

Als je vaker zonder vlees en vis wilt eten of helemaal vegetarisch wilt gaan leven, dan raad ik je aan je menu te bedenken vanuit de groenten. Bedenk eerst welke groente je graag wilt eten en bedenk vervolgens hoe je die groente dan wilt gaan bereiden: maak je er een soepje van, verwerk je het in een saus voor bijvoorbeeld pasta of risotto of maak je er een lekkere maaltijdsalade van? Als je jezelf aanleert om op die manier te gaan denken en daarbij steeds kiest voor groenten van het seizoen, dan zul je merken dat het op den duur een tweede natuur wordt!

 

Plaats een reactie