Spicy bloemkoolkroketjes met limoen-basilicumdip

Ik ben dol op kroketjes. Vegetarische kroketjes welteverstaan. Ik bestel ze steevast als ze ergens op de kaart staan. En gelukkig is dat steeds vaker het geval.

Maar als ik tijd en zin heb, maak ik ze ook graag zelf. Met groenten en kruiden van het seizoen. Omdat de bloemkool uit Nederland nu volop in het seizoen is, leek het mij wel een goed idee daar deze zalige kroketjes mee te maken. En laat je niet afschrikken; ze zijn echt gemakkelijk te maken.

Als je ze voor een etentje of voor een borrel maakt, oefen het dan gewoon een keertje, of maak ze ’s morgens en laat ze dan opstijven in de koelkast. Want het vergt wel een béétje oefening en soms duurt het dan net iets langer dan je dacht. Maar verder doet een kind de was! Ik waarschuw je vast: ze zijn echt verslavend. Zeker in combinatie met de basilicum-limoensaus, die zorgt voor de nodige frisheid.

Recept

Voor ca 10 kroketjes
Bereidingstijd: 45 min + wachttijd 30 min

Je kunt het kroketmengsel tot een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren. Voeg het broodkruim er pas vlak voor de bereiding aan toe.

Ingrediënten

 • 1 kleine bloemkool van ca 600 g
 • 2 el olijfolie
 • snuf zout
 • 40 g roomboter*
 • 40 g bloem
 • 4 dl melk*
 • zout, peper, nootmuskaat
 • 25 g Parmezaanse kaas*
 • 2 tl scherpe mosterd
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode peper (of iets minder, als je dat te veel van het goede vindt)

* gebruik zuivel van biologische of nog liever biodynamische kwaliteit: beter voor de dieren, voor jou en voor de Aarde!

Voor de dip

 • 30 g basilicum
 • 10 g rucola
 • 30 ml olijfolie
 • sap van een 1/2 limoen
 • 1,5 tl agavesiroop (of suiker naar smaak)
 • 2 el water
 • snuf zout

Ook nodig:

 • paar handen Panko broodkruim (Japans broodkruim, verkrijgbaar bij grotere supermarkten) – eventueel te vervangen door paneermeel
 • zonnebloem- of arachideolie om in te frituren

Methode

 1. Verwarm de oven voor tot 180 graden.
 2. Haal het groen van de bloemkool en snijd de roosjes en de stronk klein. Meng in een kom met de olijfolie en een snuf zout; spreid dan uit op een bakplaat die met bakpapier is bekleed. Rooster gedurende ca 20 minuten of tot gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen.
 3. Maak intussen een dikke béchamel: laat op niet te hoog vuur de boter smelten in een steelpannetje en roer er dan de bloem met een pollepel doorheen. Voeg vervolgens in porties de melk toe en roer steeds tot je weer een egale saus krijgt. Laat de saus vervolgens gedurende ca 15 minuten koken en blijf steeds roeren. Breng op smaak met zout, vers gemalen zwarte peper en wat nootmuskaat. Zet het vuur dan uit en laat afkoelen en opstijven.
 4. Pureer de bloemkool met een staafmixer en meng daarna in een kom met de Parmezaanse kaas, mosterd, knoflook en rode peper. Proef en breng verder op smaak met zout en vers gemalen zwarte peper. Zet het mengsel een half uurtje in de koelkast.
 5. Maak intussen de dip: hak de basilicum en rucola grof en meng met de staafmixer met de olijfolie, het limoensap, de agavesiroop, het water en breng op smaak met een snuf zout. Zet apart.
 6. Haal het bloemkoolmengsel en de bechamel uit de koelkast en meng alles in één kom met een paar eetlepels broodkruim, tot het een stevige substantie heeft waar je kroketjes van kunt vormen. leg wat van het broodkruim op een bord. Vorm ca 10 kroketjes (maak eerst een balletje met je handen en rol die voorzichtig uit op een snijplank) en haal die door het broodkruim.
 7. Verhit een laag olie in een wok (ca 5 cm) en gooi er na een paar minuten een stukje brood in: als het gaat bruisen is het heet genoeg om te gaan frituren! Haal het stukje brood er wel even uit. Bak je kroketjes in twee porties rondom goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de limoenbasilicumdip of maak er een lekker voorgerechtje van met wat groene sla en kruiden.

2 gedachten over “Spicy bloemkoolkroketjes met limoen-basilicumdip”

 1. Lijkt me lekker maar moet je niet nog ergens de béchamel en de bloemkool mengen, het laatste wat je er nu mee doet is laten opstijven, daarna wordt het nergens meer genoemd. Of zie ik iets over het hoofd?

  Beantwoorden
  • Ha Jol, dank je wel voor je reactie…je hebt helemaal gelijk hoor! Je mengt de bechamel en het bloemkoolmengsel in stap 6, als je het uit de koelkast haalt. Het is inmiddels aangepast. Eet smakelijk!

   Beantwoorden

Plaats een reactie