Dahlia-magie: kweektips

Dit is dahlia Fleurel; ze staat in een grote kweekpot in onze tuin en ik heb haar vanaf het prille voorjaar met liefde vertroeteld…..

Ik kweek allerlei soorten dahlia’s; van grote zoals deze en dahlia Café au Lait, tot kleinere zoals het juweeltje Bishop of Auckland, met enkele, bloedrode bloemen en donker loof. Zowel in de volle grond als in potten. Dahlia’s zijn met afstand mijn lievelingsbloemen. Ik houd van de vormen, de kleuren en de verschillende tinten van het loof.

Ik heb ze zelfs in de schaduw in bloei gekregen

Met deze blogpost heet ik augustus welkom; dahlia’s zijn onlosmakelijk verbonden met de maanden augustus en september en symboliseren voor mij de komst van de nazomer. Een heerlijk seizoen, waarin de kleuren in de tuin steeds meer intensiteit krijgen en ook in huis een meer ‘gouden’ licht valt. Oorspronkelijk uit Mexico houden dahlia’s van een warme plek in de zon. Maar ze doen het ook uitstekend in (half)schaduw en ik heb ze zelfs in de schaduw in bloei gekregen! Dus laat je niet afschrikken als je ze nog niet hebt gekweekt en je wilt dat volgend jaar eens proberen. Ze kunnen overigens ook prima op balkon worden gekweekt. Zorg wel altijd voor een ruime pot waar het water goed weg kan lopen.

De knollen laat ik in de winter gewoon in de grond zitten

Het is niet moeilijk; ik koop de knollen in december of januari en zet ze vanaf maart in potten met potgrond achter glas (een oud venster dat ik bij de kringloop vond) tegen een muur op een beschutte plek. Zo trek je ze voor en bloeien ze iets eerder dan ze zouden doen als je ze niet achter glas zou zetten. Mocht je zo’n plek niet hebben, dan kun je ze vanaf eind april, begin mei, gewoon in de volle grond stoppen of in potten met potgrond. Zorg in de volle grond wel voor wat voeding. Als de knollen eenmaal in de grond zitten, haal ik ze er in de winter nooit uit. Je leest altijd overal dat dat wel moet, maar ik vind het zo’n gedoe en heb bovendien het idee dat de knollen zelf ook liever met rust worden gelaten. Zelfs met de strenge winters van jaren geleden kwamen mijn dahlia’s gewoon trouw terug!

Dahlia’s zijn eetbare bloemen

Zowel de knollen van de dahlia’s als de bloemen zijn eetbaar; in mijn eerste moestuinkookboek, Puur koken met je eigen oogst, vind je er een heerlijk gerechtje mee (inmiddels niet meer nieuw te koop, maar misschien heb je geluk en vind je in ons boekwinkeltje nog een exemplaar…klik hier). Maar eerlijk gezegd kook ik er zelden mee; ik vind het zonde van de knollen en ook van de bloemen; zeker ook omdat het niet echt een smaakexplosie is…. liever kijk ik ernaar en geniet in stilte.

En voor wie geïnteresseerd is in de symboliek van bloemen: dahlia’s symboliseren innerlijke kracht, creativiteit en verandering.

Plaats een reactie