Funghi trifolati met dragon

Een Italiaanse klassieker met een op-en-top Frans kruid. Kan niet lekkerder! Eén van mijn favorieten als herfstig voorgerecht. 

Paddenstoelenmix

Ik gebruikte voor dit gerecht een kostelijke paddenstoelmix van De Paddestoelerie, die elke zaterdag op de markt in Leiden te vinden is en op andere dagen in andere steden. In de mix: cantharellen (op de foto), oesterzwammen, shiitake, trompettes de la mort (doodstrompet) en pied du mouton (gele stekelzwam).

Dragon is eenvoudig zelf te kweken

Italianen maken dit gerecht, een heel pure ode aan de paddenstoel, traditioneel met platte peterselie. Ik wil niet tegen heilige huisjes aantrappen, maar ik vind dragon nog veel lekkerder bij paddenstoelen. Dragon is makkelijk zelf te kweken en gaat zelfs woekeren. Net als bij munt kun je dragon daarom beter in een grote gerecyclede plastic container zonder bodem in de volle grond planten in het voorjaar. De wortels groeien dan omlaag. Let wel op dat je echt Franse dragon koopt en niet zijn minder welriekende en zéér invasieve broer uit Rusland (Russische dragon). Als je niet zoveel plaats hebt, kun je dragon beter op de markt kopen; je vindt het tegenwoordig bij goede groentekramen heel vaak, zeker in de herfst. 

Recept

Voor: 4 als voorgerecht of lichte lunch
Bereidingstijd: 15 à 20 minuten
Glutenvrij en vegan

Ingrediënten

  • 400 g gemengde paddenstoelen, met een borsteltje of stukje keukenpapier schoon gemaakt en in plakjes gesneden.
  • 4 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • paar takjes dragon; het blad fijn gehakt
  • zout en vers gemalen zwarte peper
  • om te serveren: wat sneetjes brood (in de oven geroosterd) of sla (glutenvrij)

Methode

  1. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de paddenstoelen toe en knijp er de knoflookteen in uit. Voeg zout naar smaak toe en bak de paddenstoelen op hoog vuur terwijl je af en toe roert of de pan schudt.
  2. Voeg tegen het eind van de baktijd de dragon toe en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
  3. Serveer op toast of met wat sla (glutenvrij)

Plaats een reactie