Home made aïoli met citroen

Ik vind home made mayonaise en aïoli echt het allerlekkerst. Het is niet moeilijk, maar je hebt er wel de juiste apparatuur voor nodig: een keukenmachine of een staafmixer. 

Deze aïoli kun je gebruiken als dip bij de borrel of bij groenten, serveren bij veggie-schnitzels van knolselderij en je kunt ‘m ook als basis nemen voor de klassieke Franse rémoulade. Allemaal even heerlijk.

Het is makkelijk en zó klaar: wat wil je nog meer? Geniet ervan!

Recept

Voor: circa 150 ml  
Bereidingstijd: 15 minuten
Glutenvrij

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • flinke snuf (Keltisch of Himalaya) zout
  • 1 ei van een blije kip*)
  • 150 ml bio zonnebloemolie
  • 1/2 tl agave- of ahornsiroop (A kwaliteit)
  • 1/2 citroen – het sap

*) eieren van blije kippen herken je aan de ei-code. Kies altijd voor code 0 (of maximaal 1): deze kippen hebben een goed leven met voldoende ruimte om écht te kunnen scharrelen en ze kunnen naar buiten. Eieren met code 2, vaak ‘scharreleieren’ genoemd, zijn eieren van kippen die niet blij zijn, want die hebben in tegenstelling tot wat de naam suggereert, maar weinig bewegingsruimte en komen nooit buiten. Eitjes met code 3 zijn helemaal uit den boze: dit is van kippen die in kooien worden gehouden.

Methode

  1. Knijp de knoflooktenen uit of hak ze heel fijn. Doe in de kom van een keukenmachine of een maatbeker. Voeg het zout en het ei toe en meng met de garde (of de staafmixer) in ca 3 minuten tot een schuimende massa.
  2. Voeg er vervolgens – terwijl de keukenmachine draait – een paar druppels olie aan toe. Dan laat je de olie er in een dunne straal inlopen, terwijl de machine blijft draaien.
  3. Roer er vervolgens de agave- of ahornsiroop en het citroensap door.
  4. De aïoli is in een afgesloten potje of doosje enkele dagen houdbaar in de koelkast

Plaats een reactie