Forsythia: eetbare boodschapper van de lente

Deze vrolijke en wat ouderwetse lente-boodschapper wordt ook wel Chinees klokje genoemd. Maar weinig mensen weten dat forsythiabloemen eetbaar zijn.

Niet dat ze nou echt veel smaak hebben…maar ze brengen wel kleur op je bord en op tafel. Net wat we nodig hebben nu het buiten nog wat kaal is en de lente voorzichtig begint.

Geschiedenis

Forsythia is een struik die net als jasmijn en sering hoort tot de olijffamilie. Ze bloeit fel geel in het voorjaar, als een voorbode van de zon die op 21 maart tijdens de lente-equinox loodrecht boven de evenaar staat. In zachte winters bloeit het Chinees klokje soms al begin februari… dit jaar komt de bloei door de koude periode in februari wat later op gang. De struik is vernoemd naar William Forsyth (1737–1804), een Schots botanicus en medeoprichter van de Royal Horticultural Society.

Eetbare bloemen

Forsythia wordt vaak afgedaan als ouderwets of een ‘omastruik’:-). Ik houd juist van de nostalgische uitstraling van deze plant en ben elk jaar weer dolblij als ik de felgele bloemen zie. De bloemen zijn dus eetbaar. Ze hebben een licht bittertje, net als de bloemen van sering, die ook eetbaar zijn. Gebruik ze dus met mate om salades en soepen mee te decoreren of om smaakwater mee te maken. Staat heel mooi op tafel! Klik hier voor het recept.

Zelf kweken

Forsythia is niet echt kieskeurig wat grondsoort betreft, hoewel je in droge tijden af en toe water moet geven. Ze houdt van een zonnige standplaats. Als je een lekker grote forsythia in je tuin wilt, kies dan voor Forsythia intermedia ‘Spectabilis. Deze struik kan wel 3 meter hoog worden, krijgt intens gele bloemen, gevolgd door donkergroen blad. Forsythia kan ook goed worden toegepast als haag. Snoei direct na de bloei terug.

WAARSCHUWING

Gebruik alléén forsythia waarvan je helemaal zeker weet dat er geen gif is gebruikt, zoals uit je eigen tuin of van een bekende! De meeste forsythia die in de winkel wordt verkocht is dus niet zomaar eetbaar!

Bronnen: Eattheweeds.com / Britishlocalfood.com / Wikipedia (Engels en Duits) / 

Plaats een reactie