Salade van geschaafde radijs & knolvenkel

Radijs heeft altijd maar een bijrolletje. Die eeuwige schijfjes over de sla vervelen ook wel eens. En de vrolijke knolletjes hebben veel meer in hun mars. Ze willen zelf ook wel eens schitteren in de hoofdrol. 

Nu ja, hier is het een gedeelde hoofdrol. De smaak van radijs en knolvenkel gaat zo ontzettend goed samen!

Een paar ingrediënten maar en wat een zalige, pure salade creëer je daarmee. Schaaf de radijs en knolvenkel op een mandoline. Ik gebruik een Japanse mandoline van Benriner, met een opzetstukje om je vingers te sparen. Veel mensen zijn namelijk zo enthousiast met het schaven, dat ze soms delen van hun handen meenemen…. zorg er dus voor dat je zo’n mandoline met een opzetstukje gebruikt als dat idee je niet zo aanstaat. En nee, dit is geen reclame voor Benriner:-)

Dit recept hoort bij de serie Groen Geluk (over radijsjes). Klik hier om naar dit portret te gaan en alles te lezen over de geschiedenis, voor kweektips en voor nog meer lekkere recepten.

Recept

Voor: 2  
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

 • 1 bos radijs (12 – 14 stuks)
 • 1 knolvenkel
 • zwarte peper

Voor de vinaigrette:

 • 1 el appelciderazijn
 • snuf Keltisch zeezout
 • 3 el neutrale extra vergine olijfolie*)
 • sap van een halve citroen
 • paar takjes venkelgroen (of dille) ter decoratie

*) gebruik wel extra vierge olijfolie van goede kwaliteit, maar een olie met een neutrale smaak – anders smaakt je hele salade alleen naar die olie.

Methode

 1. Was de radijzen en verwijder de wortels en het blad (gebruik het groen in een pesto!). Schaaf de radijsjes op de mandoline in dunne plakjes, of gebruik een scherp mes om zo dun mogelijke plakjes te snijden.
 2. Was de knolvenkel en snijd ook op de mandoline.
 3. Meng door elkaar en leg op een mooie schaal.
 4. Maal er wat zwarte peper over met een molen.
 5. Maak tot slot de vinaigrette: doe de azijn in een schoon jampotje en voeg het zout toe. Klop met een garde of vork tot het zout helemaal is opgelost. Voeg dan de olijfolie toe en het citroensap. Doe de deksel op het potje en schud goed. Of klop de vinaigrette met de garde tot een mooie, troebele substantie.
 6. Druppel de vinaigrette pas vlak voor het eten met een lepel over de salade – naar smaak, want het zuur moet in verhouding blijven met de smaken van de overige ingrediënten.

Plaats een reactie