Polpettine van aubergine & basilicum

Deze kostelijke vegabitterballen at ik voor het eerst in Rome en ik wist niet wat ik proefde! Toen ik het gerechtje ging namaken, vond ik dit recept uit: het mooie is dat de balletjes in een half uur klaar zijn!

Traditioneel maken de Italianen dit gerecht met platte peterselie, maar ik vind het met basilicum nog lekkerder. Dit recept hoort bij de serie Groen Geluk (aflevering over basilicum).Klik hier voor alle slimme kweektips en meer lekkere recepten met basilicum.

Recept

Voor: ca 12 balletjes
Bereidingstijd: ca 30 minuten

Ingrediënten

 • 1 flinke aubergine
 • 1 flinke teen knoflook
 • 2 eieren van een blije kip
 • flinke hand basilicumblad
 • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
 • 1 theelepel zout
 • flink wat versgemalen peper
 • circa 100 gr broodkruim (Panko)
 • extra takje basilicum, partjes citroen

Methode

 1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Prik de aubergine met een mes op verschillende plaatsen en leg circa 20 minuten in de oven, tot het vruchtvlees gaar is. Laat afkoelen.
 2. Trek het vel van de aubergine en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe in de keukenmachine en mix met één ei en alle overige ingrediënten, behalve het broodkruim tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje ongeveer 60 gr broodkruim toe en meng er goed doorheen, tot je een dikke substantie hebt waar je balletjes van kunt draaien. Het kan natuurlijk zijn dat je meer broodkruim nodig hebt dan hier aangegeven, dat ligt aan het formaat van de aubergine.
 3. Vorm met natte handen balletjes ter grootte van een walnoot. Zet ze minimaal 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
 4. Klop het resterende ei in een kom, zet er de rest van het broodkruim naast. Haal de balletjes door het ei en dan door het broodkruim. Verhit intussen een pan met een flinke laag zonnebloemolie tot circa 150 graden, of tot een stukje brood dat je erin gooit bruist.
 5. Bak de balletjes in porties rondom goudbruin en laat even uitlekken op keukenpapier. Serveer met partjes citroen en wat basilicum.

Plaats een reactie