Mücver – Turkse courgettebeignets

Zorg dat je voldoende van deze beignets maakt, want ze zijn altijd zo op! Je kunt ze direct uit de pan serveren, of op kamertemperatuur. 

Vooraf voorbereiden is eenvoudig: maak het beslag ’s morgens en zet tot gebruik ’s avonds afgedekt in de koelkast. Laat het wel even op kamertemperatuur komen voor je het gebruikt.

Recept

Voor: hapje voor 4 personen, voor- of bijgerecht voor 2 personen  
Bereidingstijd: ca 30 minuten + wachttijd beslag 20 minuten

glutenvrij

Ingrediënten

 • ca 250 g courgette (1 grote of 2 kleine)
 • 60 g kikkererwtenmeel
 • snufje baksoda of bakingsoda (zuiveringszout)
 • 65 ml koolzuurhoudend mineraalwater
 • 3 el munt, grof gehakt
 • 3 el dille, grof gehakt
 • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
 • 1 citroen, geraspt
 • 100 g feta, verkruimeld
 • olijfolie
 • voor erbij
 • 100 ml biologische yoghurt, op smaak gebracht met een teentje knoflook dat met zeezout tot een pasta is gewreven in een vijzel

Methode

 1. Verwijder het uiteinde van de courgette(s) en rasp grof (met de hand of in de keukenmachine). Doe in een vergiet, strooi er 1 theelepel zout over en meng dat erdoor. Laat 20 minuten staan.
 2. Maak intussen het beslag door het kikkererwtenmeel te mengen met het zuiveringszout en er langzaam met een garde het mineraalwater door te kloppen. Het beslag mag geen klontjes hebben en moet behoorlijk dik zijn. Als je het te dun vindt, kun je nog wat kikkererwtenmeel toevoegen.
 3. Doe de courgetterasp in een schone theedoek en knijp er voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit. Doe de rasp in een kom en meng met het beslag. Voeg de munt, dille, bosui, citroenrasp en feta toe en meng alles weer goed. Breng op smaak met zwarte peper. Proef of er nog wat extra zout nodig is. Het is belangrijk om deze beignets ‘hoog op smaak’ te brengen met peper en zout, want dan zijn ze echt het lekkerste!
 4. Laat in een grote koekenpan ca 4 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur heet worden. Schep een eetlepel van het courgettemengsel in de pan en druk het met de achterkant van de lepel een beetje plat. Leg er zo nog 3 of 4 bij, afhankelijk van het formaat van je pan.
 5. Bak de beignets eerst op hoog vuur een paar minuten tot de ene kant goudbruin wordt (raak ze intussen niet aan, want ze breken makkelijk). Draai ze dan voorzichtig om en bak tot ook deze kant stevig is. Laat de beignets vervolgens nog op laag vuur garen, zodat ook de binnenkant stevig wordt. Voeg eventueel nog wat extra olie toe, want de beignets absorberen de olie tijdens het bakken. Neem uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
 6. Serveer warm of op kamertemperatuur met de yoghurt.

1 gedachte over “Mücver – Turkse courgettebeignets”

Plaats een reactie