Fiori di zucchine ripieni al forno

Terug van vakantie en heimwee naar dat heerlijk luie zomerleven? Voor wie courgette- of pompoenplanten in de (volks/moes)tuin heeft of iemand kent die ze kweekt….maak deze gevulde bloemen om even terug te zijn. 

In Italië vind je op alle markten, hoe klein de dorpjes ook zijn, courgettebloemen. Ze worden vaak gevuld en gefrituurd. Als je dat te veel gedoe vindt kun je deze versie uit de oven eens proberen. Persoonlijk vind ik ze nog veel lekkerder dan de gefrituurde én ze zijn minder vet. Het is een makkelijk recept. Dus ook wie nog in Italië op vakantie is en geen uitgebreide kookmogelijkheid heeft, maar wél een oven, kan het eens proberen. Het is een kostelijk voorafje of hapje bij de borrel. Succes gegarandeerd!

Oogst de bloemen het liefst ’s morgens

De bloemen pluk je het liefst ’s morgens, dan staan ze helemaal open en verwelken ze minder snel. Ik gebruik voor dit gerecht altijd de mannelijke bloemen van de plant; hier zit nog geen vruchtbeginsel aan. Laat de bloemen met de kleine courgettes zitten, die groeien dan verder uit tot courgettes. Zet de geplukte courgette- of pompoenbloemen (want die kun je hier net zo goed voor gebruiken!) op hun kop in een kom met koud water. Tegen de tijd dat je het gerecht gaat bereiden dep je ze heeeeel voorzichtig droog. Maar je kunt het beter meteen maken nadat je de bloemen hebt geplukt en alles klaar zetten om later op de dag in de oven te doen.

Dit is een recept uit mijn eerste moestuinkookboek, Puur koken met je eigen oogst, waarin ik naast kweektips per seizoen ook vele heerlijke vegetarische gerechten met de oogst geef. Het boek is inmiddels niet meer nieuw te koop, maar misschien heb je geluk en vind je nog wel een exemplaar in ons eigen boekwinkeltje….klik hier!

Recept

Voor: 4 personen als voorgerechtje
Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten

 • 8 courgette- of pompoenbloemen
 • 1 kleine courgette, juliënne gesneden of grof geraspt
 • 1 teen knoflook
 • 3 oude witte boterhammen, in stukjes
 • 200 ml melk van blije koeien (bio en liefst biodynamisch dus)
 • 2 eetlepels basilicum, fijn gehakt
 • 2 eetlepels munt, fijn gehakt
 • 1 ei van een blije kip (code 0 of 1), los geklopt
 • 25 g Parmezaanse kaas of oude geitenkaas, geraspt
 • olijfolie

Methode

 1. Verhit de oven tot 180 graden. Maak de courgettebloemen voorzichtig schoon en verwijder de stamper (die smaakt bitter). Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak er de courgettereepjes of -rasp ca 5 minuten in, samen met de knoflookteen (die je uitperst).
 2. Week de broodstukjes 5 minuten in de melk. Knijp het brood iets uit. Doe het courgettemengsel in een schaal en voeg er de kruiden, het brood, de helft van de Parmezaanse of geitenkaas, zout en peper naar smaak aan toe. Meng alles goed door elkaar en proef. Voeg daarna het ei toe en meng dat er ook goed doorheen.
 3. Vouw de bloemen voorzichtig open en vul met een kleine lepel met het mengsel. Als je dat makkelijker vind kun je het mengsel ook in een spuitzak met een grote spuitmond doen. Leg de gevulde courgette- of pompoenbloemen voorzichtig op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed en besprenkel met wat olijfolie. Strooi er de rest van de kaas overheen.
 4. Bak de bloemen in 15 tot 20 minuten gaar en laat enkele minuten afkoelen tot je ze serveert.
 5. Buon appetito!

Plaats een reactie