The art of making hummus

Toen ik mijn kookatelier ‘De Keuken van Greendelicious’ nog had, was ‘Hummus & Co‘ één van de populairste workshops; altijd vol geboekt. 

Het is nog niet eenvoudig om een goede hummus te maken, maar als je de geheimen eenmaal kent, dan wil het best lukken. Je hebt er een aantal dingen voor nodig waar je gewoon niet op moet beknibbelen of vanaf moet wijken:

 • koop een goede en duurzame keukenmachine: ik gebruik al jaren met veel plezier mijn Magimix Foodprocessor. Niet alleen voor hummus, maar ook voor pesto’s en om alle groenten die ik dagelijks in mijn gerechten gebruik eenvoudig te snijden en te hakken. Het is misschien even een investering, maar daardoor kun je altijd met verse groenten werken en de meest perfecte hummus & pesto maken, dus voor mij is dat het absoluut waard (zeker gezien het feit dat de machine echt een leven lang mee gaat);
 • de juiste olijfolie: gebruik vooral de beste kwaliteit olijfolie (extra vergine) maar vooral geen olie met een zware of heftige smaak! Ik heb jaren gezocht naar een fijne olie om hummus en pesto’s mee te bereiden, ze zijn zeker te vinden, het gaat er vooral om dat de smaak echt neutraal is. Bewaar heftig geurende en smakende extra vergine olijfolie om te eten met brood en wat (Himalaya) zout!
 • gebruik de beste ingrediënten: ik gebruik graag biologische kikkererwten (uit blik of pot voldoet prima!) en zo vers mogelijke specerijen. Dat betekent dat ik in hummus liever geen poeder gebruik van specerijen, bijvoorbeeld koriander- of komijnpoeder, maar de zaden zelf (en ook die zijn lekker vers). Die rooster ik kort in een koekenpan (zonder vet/olie) en als je ze ruikt zijn ze klaar en kun je ze, eenmaal een beetje afgekoeld, in een vijzeltje fijn malen. Geniet vooral van de geur als je dit doet (fijne voorpret:-)) Ten aanzien van de tahini: dat is een heel persoonlijke kwestie. Probeer vooral eens wat merken uit; bij de meeste natuurwinkels vind je een uitgebreide collectie;
 • bewaar het vocht uit het blikje kikkererwten: dit kun je gebruiken om hummus die je te dik vindt mee te verdunnen. Veel mensen doen dat met olie, maar dat maakt je hummus machtig en zwaar, zeker als het olie is die te geurend is (zie het 2e punt hierboven);
 • wees niet bang om voldoende zout te gebruiken! Zout verbindt de smaken ook en te weinig zout maakt je hummus laf. Dus breng het ‘hoog op smaak’, ook wat betreft de specerijen. 

Bij dit artikel hoort het recept voor traditionele hummus. Maar je kunt ook lekkere variaties maken, zoals een hummus van linzen of winterhummus van rode biet!

Recept

Voor: een bak vol  
Bereidingstijd: 15 à 20 minuten
Vegan en glutenvrij

De hummus is afgesloten 4 dagen houdbaar in de koelkast, serveer op kamertemperatuur.

Ingrediënten

 • 240 g biologische kikkererwten (uit blik of netto gewicht geweekte en gekookte kikkererwten) – bewaar het vocht uit het blik / de pot!
 • 2 grote tenen knoflook
 • 2 eetlepels tahinipasta
 • sap van 1 citroen
 • 1 theelepel komijnzaad (fijngemalen in vijzel)
 • 1 theelepel korianderzaad (fijngemalen in vijzel)
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • ca 100 ml olijfolie

Methode

 1. Meng de kikkererwten in de keukenmachine met de knoflook, tahinipasta, het sap van de citroen, de kruiden en specerijen.
 2. Voeg, terwijl de machine draait, in een dun straaltje de olijfolie toe en tot slot circa 2 eetlepels vocht uit het blik of de pot kikkererwten. Kijk vooral of het de juiste consistentie krijgt: het moet een stevige, niet te dunne massa worden; voeg eventueel wat vocht toe.
 3. Proef en breng op smaak met zout en de genoemde ingrediënten. Doe over op een mooi bord en trek er met een lepel wat ‘strepen’ in, waarna je er wat paprikapoeder overheen strooit voor de ‘looks’.

Plaats een reactie