Amuse van radijs, boter & zeezout

Als de lente komt heb ik altijd een heerlijke, eenvoudige amuse voor mezelf en onze gasten in petto: nèt geoogste radijsjes French Breakfast, met boter en zeezout. 

Zoals altijd met dit soort gerechten is de kwaliteit van het hoogste belang: gebruik vers geoogste (of anders nét gekochte) radijsjes, die nog lekker knapperig zijn.

Kies voor biologische, of nog liever, biodynamische boter. Die smaakt goddelijk lekker en het fijne is dat de koeien die deze boter hebben voortgebracht een goed leven hebben. Koeien die biologisch dynamisch worden gehouden mogen hun horens houden. Dat is voor koeien heel belangrijk – ‘ze kunnen ruiken tot in hun horens’, zo wordt wel gezegd. Ik was eens bij een Zwitserse kaasboer die 20 zomers lang elk jaar met de koeien op de alm was… hij vertelde me dat koeien hun intuïtie in hun horens hebben en dat ze eigenlijk niet zonder kunnen. Als je dit niet wist en het interessant vindt, lees dit artikel dan eens. Maar terug naar het gerecht, ik dwaal een beetje af…..als je liever geen boter eet, dan kun je dat vervangen door een heel mooie, extra vergine olijfolie. De Italiaanse manier!

Kies tot slot voor Keltisch zeezout, liefst een beetje grof. En ga er eens lekker voor zitten.

Dit recept hoort bij de serie Groen Geluk (over radijsjes). Klik hier voor alle informatie om zelf te kweken en over de geschiedenis. 

Recept

Voor: 4
Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 bos radijs
  • 4 el biodynamische roomboter (zie hierboven)
  • Keltisch zeezout naar smaak

Methode

Leg wat gewassen en in de lengte gehalveerde radijsjes – mét het loof, want dat is (nog jong en vers) kostelijk en eetbaar)- op een bordje met voor ieder een eetlepel van die lekkere boter en wat zeezout in een klein kommetje. C’est tout!

Plaats een reactie