Gevulde eitjes met bernagie

Gevulde eitjes zijn natuurlijk enorm eighties. Geen mens durft ze nog te serveren. Dat is jammer, want ze smaken heerlijk. Ik maak ze natuurlijk wel op z’n 21e eeuws: met verse kruiden in plaats van kerriepoeder.

En met (plantaardige) yoghurt in plaats van mayo. De bernagie is met haar frisse komkommersmaak een perfecte begeleider van ei, maar als je geen bernagie in de tuin of op balkon hebt, gebruik dan één of meerdere kruiden naar jouw eigen smaak (en zaai meteen wat bernagie om de bijen én jezelf deze zomer nog blij mee te maken!). Klik hier voor alle kweektips en weetjes.

Dit is een recept uit mijn allereerste moestuin-kookboek Greendelicious, puur koken met je eigen oogst). Inmiddels niet meer te koop in de boekhandel, maar misschien heb je geluk en vind je nog een gloednieuw exemplaar in ons eigen boekwinkeltje! Klik hier...

Blije kippen

Let er wel op dat je altijd eieren gebruikt van blije kippen: scharreleieren hebben een misleidende naam en zijn niet van blije kippen! Koop altijd biologische of liefst biodynamische eitjes. Dat zijn eitjes met eicode 1 en 0. Ze zijn van blije kippen, die voldoende ruimte hebben om te scharrelen en ook naar buiten mogen. De eitjes zijn lekkerder en je helpt er de kippen mee. Verwar ze niet met zogeheten ‘scharreleieren’ of ‘graneneieren’, want juist die kippen mogen dus nooit naar buiten en zitten bovenop elkaar.

Recept

Voor: 12 gevulde eitjes  
Bereidingstijd: ca 30 minuten

Ingrediënten

 • 6 eieren van blije kippen (zie opmerking hierboven)
 • 10 g bernagieblad (of, als je dat niet hebt, een kruid naar keuze of een mengsel daarvan)
 • 1 el (plantaardige) yoghurt (liefst bio of biodynamisch)
 • 1/2 tl mosterd
 • paar druppels tabasco
 • 1 kleine teen knoflook, uitgeperst
 • 1 el platte peterselie, fijngehakt
 • 1 el bieslook, fijngehakt
 • naar wens bernagie- en bieslookbloemen ter decoratie

Methode

 1. Kook de eieren in 10 minuten hard, laat ze schrikken en dan afkoelen. Pel ze voorzichtig en halveer met een scherp mes. Wip met een lepeltje voorzichtig het eigeel eruit en doe in een kom.
 2. Breng in een steelpan water aan de kook. Blancheer het bernagieblad er eventjes in, tot het is geslonken (paar minuten). Leg direct daarna in koud water en laat uitlekken. Dep af met wat keukenpapier en hak fijn. Voeg het bij het eigeel in de kom.
 3. Voeg de rest van de ingrediënten bij het eigeel en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.
 4. Doe de vulling in een spuitzak en vul de eiwithelften of schep het er met een lepeltje voorzichtig in.
 5. Decoreer met de bloemen (en/of wat extra bernagieblad of andere kruiden)

Plaats een reactie