Bernagie voor de bijen

Maak jij je ook wel eens zorgen over de bijen? Dat is natuurlijk terecht. Recent onderzoek voorspelt dat er over minder dan 50 jaar geen insect meer te vinden is op onze planeet. Dat is natuurlijk heel zorgelijk, want zonder insecten kunnen wij mensen ook wel inpakken.

Los van ons eigenbelang is het zaak dat we ophouden de natuur te willen controleren. In plaats daarvan moeten we leren inzien dat wij zelf deel uitmaken van de natuur. Samenwerken met de natuur is dus het devies voor de toekomst.

Lieveheersbeestjes

Hoe dan? Allereerst door geen troep meer te gebruiken om mieren of slakken te ‘verjagen’ of te doden. Bedenk dat je de natuur nodig hebt om diezelfde natuur in balans te brengen. Heb je last van luizen? Koop dan larven van lieveheersbeestjes; je kunt ze online bestellen en je hangt ze in een bijgeleverd papieren zakje in of dichtbij de aangetaste struik! Last van mieren? Zaai goudsbloem en zet ze in potten bij je deur of waar de mieren naar binnen willen marcheren. Het is niet alleen nuttig, het staat ook nog vrolijk!

Neusjeprik

Zet zelf zoveel mogelijk planten in je tuin of op balkon waar bijen en andere insecten zoals vlinders dol op zijn! Waar bijen bijvoorbeeld heel blij van worden, is van bernagie. Dit heerlijke kruid wordt ook wel komkommerkruid, neusjeprik of parapluutje genoemd. Je kunt het ook eten: zowel blad als bloemen – het smaakt een beetje naar… komkommer!

Op dit blog vind je natuurlijk de lekkerste recepten met bernagie:

Lekker dromen

De plant hoort tot de familie van de ruwbladigen. Dat zie en voel je, want de blaadjes zijn ruw door de stijve beharing. Je oogst de blaadjes het beste in het voorjaar, als ze nog mals zijn. De bloemen zijn blauw, wit of rose en zijn naar beneden gericht. Vroeger werd het kruid gebruikt voor genezing van zweren en ontstekingen. Wilde je fijn dromen, dan moest je een vaasje met bernagiebloemen in je slaapkamer zetten!

Zelf aan de slag!

Bernagie is eenjarig (soms tweejarig) en is winterhard. Het kan vanaf februari (binnen) – ook als kiemen! – en vanaf april (buiten) tot en met september worden gezaaid, maar als het eenmaal in je tuin staat hoef je het niet nog eens te zaaien: dat doet het zelf heel gemakkelijk. Het kruid komt een week na het zaaien al op. Als je het blad eens wilt gebruiken in de keuken, oogst het dan als het jong is. Oogst niet al het blad, want dan gaat de plant dood. De bloemen verschijnen al snel en de bijen zullen je erg dankbaar zijn. Het kruid is in het voorjaar ook bij tuincentra en kwekers te koop.

Standplaats

Bernagie houdt van vochtige en rijke grond en staat graag in de zon of in halfschaduw. Kies een ruime standplaats: het kruid kan wel een meter hoog worden! Ondersteun de plant zo nodig om te voorkomen dat hij bij wind omvalt.

Botanische illustratie: Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen

Plaats een reactie